Ung kvinna sitter ensam på golvet

Vad är långvarig trötthet?

De flesta blir trötta och orkeslösa någon gång. Det kan finnas många orsaker såsom en stressig vardag, påfrestande levnadsvanor, psykiska problem eller medicinska tillstånd. Vanlig trötthet kan ofta åtgärdas med ändringar i levnadsvanor och livsstil.

Vid sömnbrist, ohälsosamma matvanor, överdriven fysisk aktivitet eller inaktivitet är det naturligt att känna sig trött och sliten. Den vanligaste orsaken till trötthet är för lite sömn eller att sömnen har varit dålig. Tröttheten kan också bero på sjukdom. Därför är det viktigt att söka vård om du känt dig trött i mer än ett par veckor.

Långvarig trötthet är ett vanligt besvär vid psykiska problem såsom ångest, sorg, oro och depression. Det finns också många medicinska tillstånd som kan orsaka långvarig trötthet. Infektioner av olika slag, låg ämnesomsättning, diabetes, Celiaki, reumatiska sjukdomar, sömnstörningar, näringsbrist, utmattningssyndrom och kroniskt trötthetssyndrom är bara några exempel. Generellt kan de flesta sjukdomar orsaka trötthet.

Så här blir du patient

Hur hjälper vi dig med långvarig trötthet?

Som medlem hos Funmed får du skräddarsydd vård som tar hänsyn till hela din hälsa. Vi strävar efter att identifiera grundorsakerna till din trötthet och skapa en personlig behandlingsplan baserad på dina unika behov. Vi utforskar en rad faktorer, inklusive näringsbrister, inflammation, hormonbalans, mag-tarmfunktion, tarmflora, tungmetaller, metabol hälsa, autoimmunitet, stress och sömn, för att ge dig en omfattande utredning och effektiva behandlingsalternativ. 

Vanliga symtom vid långvarig trötthet

Det är vanligt tröttheten upplevs både fysiskt och psykiskt. Sömnsvårigheter kan vara en orsak till tröttheten, men också ett resultat av tröttheten. Det är naturligt att känna sig mindre tålmodig och mer orkeslös. Du kan få känslor av oro och nedstämdhet.

Det är vanligt att din närvaro, koncentrations- och prestationsförmåga sänks. Det kan vara totalt omöjligt att koncentrera sig på ett samtal. Lusten till vanliga hushållsbestyr eller andra vardagssysslor kan minska. Även lusten och energi till aktiviteter som du älskar kan minska.

Vanliga symtom kan vara:

  • trötthet, både fysiskt och psykiskt

  • svårigheter att somna, sover oroligt eller vaknar under natten

  • oro och nedstämdhet

  • prestationsförmågan och närvaron sänks

  • minskat tålamod

  • minskad lust till vardagliga aktiviteter och vardagssysslor.