Peter och Elisabeth på Funmeds klinik i Göteborg.

Funmed söker och behandlar de underliggande orsakerna till sjukdom och ohälsa

Funmed har funnits sedan 2014 och är Europas största läkarklinik inom precisionshälsa och funktionsmedicin, med digitala och fysiska mottagningar i Stockholm, Göteborg och Halmstad. Vår vision är glasklar – vi reverserar och förebygger kroniska sjukdomar genom att erbjuda morgondagens förebyggande vårdmodell redan idag.

På Funmed arbetar legitimerade läkare, sjuksköterskor och hälsocoacher med precisionshälsa på funktionsmedicinsk grund. Det innebär att vi med stöd av forskning, vetenskap och avancerade mätmetoder tar ett helhetsgrepp om varje individs personliga hälsa. Med hjälp av biokemiska tester och livsstilsanalys utreder och behandlar vi grundorsakerna till sjukdomssymtom.

Vi kan hjälpa till med både lättare och komplexa hälsoproblem, men också med att förebygga ohälsa hos dig som redan mår bra och vill bibehålla livslång hälsa. Vi tar hänsyn till det genetiskt och biokemiskt unika i varje individ och hjälper dig till ett starkare och friskare liv. Vi erbjuder morgondagens förebyggande vårdmodell redan idag.

Funmeds historia börjar med Peter Martin

    image

    Funmeds historia är tätt förknippad med vår grundare Peter Martin. Här berättar han själv om sin personliga resa mot hälsa och anledningen till att företaget Funmed föddes.

På läkarlinjen fascinerades jag främst av frågan om hur livet fungerar på biokemisk nivå. Med en pappa som var VD på ett läkemedelsbolag var steget inte långt till att börja forska inom farmakologi. Tillsammans med Arvid Carlsson – som sedan fick Nobelpriset för upptäckten av dopamin och var med och tog fram de första SSRI-preparaten – startade vi ett bolag för hjärn- och läkemedelsforskning.

Vi var ett 30-tal anställda. Jag satt i ledningsgruppen. Det var kul, men tempot skruvades upp och efter ett tag började jag få signaler om att allt inte stod rätt till. Jag sov dåligt, hade värk, glömde saker och hade hjärndimma. År 2007 ville en läkare sjukskriva mig för utmattningssyndrom. Jag försökte lösa situationen genom att vara hemma en dag i veckan som föräldraledig, men insåg att jag måste sluta på forskningsbolaget och tog jobb som ST-läkare på en vårdcentral. Det skulle bli ett hanterbart liv, tänkte jag, men efter ett par år sa hela mitt system ifrån. I två år var jag sjukskriven för utmattning.

I dag är jag tacksam för allt jag lärde mig under den perioden. Vägen tillbaka började med arbetsträning. Det gick bättre och bättre, men det var när jag la om till ketogen kost som hälsan tog stora kliv framåt. Redan på två veckor märkte jag hur hjärnan klarnade, värken försvann, magen blev lugn och fem kilo försvann. Detta födde ett stort intresse och sedan dess har jag lyssnat på tusentals timmar av podcasts om näringslära och funktionsmedicin, läst hundratals studier och sedan 2014 har jag gått flertalet utbildningar i USA.  

Genom att träffa patienter på Funmeds mottagningar har jag lärt mig mycket om grundorsakerna till att vi människor inte mår så bra och praktiserat ”the medicine of why”. Jag har också lärt mig att helheten är komplex och att ingen kur passar alla. Att gissa duger inte. Man måste ha fakta. Funktionsmedicin är till för alla med kroniska besvär eller för människor som vill ta ansvar för sin hälsa på lång sikt, optimera sitt välbefinnande och sin prestationsförmåga.

Det här är vad vi står för

Vision

Vi reverserar och förebygger kroniska sjukdomar genom att erbjuda morgondagens förebyggande vårdmodell redan idag.

Vår vision är att sprida kunskap om funktionsmedicin för att hjälpa människor över hela världen att ta makten över sin hälsa och sitt välmående. 

Kundlöfte

Inom funktionsmedicin lär läkare och patient av varandra. Läkaren bidrar med sin kunskap om funktionsmedicin och patienten med kunskap och erfarenhet om sin kropp.

Resultatet – vi ger dig funktionsmedicinsk vård i världsklass och du får kunskap och verktyg för att ta kontroll över din hälsa och livskvalitet. 

Styrelse

    Ledning