Kvinna med ibs i glatt sällskap

Vilken mat ska man undvika vid IBS?

Att drabbas av problem med mage och tarm är vanligt och kan bero på många olika faktorer som stress eller känslighet mot olika födoämnen. Vad vi äter har stor betydelse för IBS-magen. Här kan du läsa om vilken typ av mat du bör undvika och vad som kan underlätta för dig som har IBS.

Så här blir du patient

Att drabbas av problem med mage och tarm är vanligt och kan bero på många olika faktorer som stress eller känslighet mot olika födoämnen. Vad vi äter har stor betydelse för IBS-magen. Här kan du läsa om vilken typ av mat du bör undvika och vad som kan underlätta för dig som har IBS.

Kostråd 

Magknip, uppsvälldhet, gaser och oregelbundna toalettbesök är vanliga symtom vid IBS och samtliga förvärras då man äter mat som tarmen inte klarar av att bryta ner ordentligt. Det finns alltså mycket du själv kan göra för att lindra dina magproblem. Det kan dock vara svårt att veta exakt vilken mat just du kan äta för att mildra dina besvär. Ofta krävs att man testar sig fram, genom exempelvis kostbehandlingen låg-FODMAP, för att identifiera vad just din mage tål.

Bra mat för magen 

Vissa med IBS mår bättre av glutenfria livsmedel och laktosfria produkter. Potatis, ris och quinoa är kolhydrater som brukar fungera. När det gäller frukt är det bra att undvika fiberrika och fruktosrika frukter och istället välja till exempel kiwi, citrusfrukter, banan eller bär som hallon, blåbär och jordgubbar.  

När det gäller grönsaker kan man tänka på att undvika de som är gasbildande. Ät gärna aubergine, grönsallad, morot och tomat.  

Ostar som fetaost, halloumi och mozzarella brukar fungera bra, liksom smör. Vad du mår bäst av kan variera från person till person, men också från dag till dag. Det bästa är alltså att testa sig fram.

Mat att undvika vid IBS 

Mat som är svårsmält, gasbildande och irriterar magen är det första du kan testa att undvika. Här ingår fiberrik mat som fullkorn, gryn, grova grönsaker, baljväxter och rotfrukter. De kan verka irriterande för magen eftersom de är svårare att bryta ner och de är därför inte det bästa för en IBS-mage. Lök, purjolök och vitlök är också något som många med IBS får problem av.  

Även kolsyra, alkohol, starka kryddor, vissa sötningsmedel och kaffe kan öka problemen för dig som har IBS. Om man tål rött kött är individuellt – vissa mår bra med ett stort intag av kött i kosten, andra upplever att magen mår sämre. Kyckling, fisk och köttfärs kan ofta upplevas som mer lättsmält.

Råd vid IBS 

Förutom att identifiera och utesluta livsmedel du inte tål är det viktigt att

  • tugga maten ordentligt 

  • äta i lugn och ro 

  • motionera regelbundet 

  • hantera stress 

  • gå på toaletten så snart du behöver.

När är det dags att söka hjälp för magproblem? 

Sök vård om du misstänker att du har IBS, men aldrig har fått en diagnos. Sök också vård om du har haft gaser och förändrad avföring i mer än två veckor, särskilt om du är över 50 år och inte har haft problem tidigare. Vid oförklarlig viktminskning bör du också söka vård. 

Sök vård akut om du har kraftiga magsmärtor, blodiga kräkningar, svart eller blodig avföring.

Annika Rane

Text

Eva Lethagen, leg läkare

Medicinsk granskning

Publicerad 06 april 2022

Dela artikeln på