IBS

Vad är IBS?

IBS (irritable bowel syndrome) är ett samlingsnamn för känslig mage och tarm. Det handlar om en funktionell störning i tarmen som ungefär en av fem vuxna lider av. IBS inkluderar flera symtom som magsmärtor, förstoppning, uppblåsthet och diarré.

IBS innebär att tarmens normala rörelsemönster inte är fungerar som det ska, vilket kan medföra en rad besvärliga symtom. IBS skiljer sig från inflammatorisk tarmsjukdom, IBD (Crohns sjukdom och ulcerös kolit), där tarmarna ofta är mycket inflammerade.

Vid IBS finns det inga fel eller skador i tarmen som man ser med blotta ögat, till exempel vid gastroskopi. Däremot finns det ofta en ökad genomsläpplighet i tarmväggen som bidrar till besvären, något som brukar kallas för läckande tarm. Detta kan även ge symtom i många andra av kroppens organsystem, inte bara i magen.

IBS kan orsaka både mindre magproblem och svåra besvär som är plågsamma att leva med. Uppskattningsvis har 15–20 procent av befolkningen symtom som kan klassas som IBS. En mycket vanlig orsak till IBS som vi ser hos våra patienter är SIBO – bakterieöverväxt i tunntarmen. Därför vill vi alltid mäta det, liksom om det finns dysbios, en obalans i tjocktarmens bakterieflora. Letar man inte efter orsaken, hittar man den inte heller.

Så här blir du patient

Så kan Funmed hjälpa dig med IBS

Som medlem hos Funmed får du skräddarsydd vård som tar hänsyn till hela din hälsa. Eftersom IBS ofta har flera bakomliggande orsaker undersöker vi många fler faktorer än vad som är brukligt i den vanliga vården, inklusive kost, födoämnesintolerans, näringsbrister, inflammation, mag-tarmfunktion, autoimmunitet, stress och sömn. Vi hittar exempelvis ofta tarmdysbios med överväxt av bakterier eller svamp som bidrar till symtomen.

Vanliga symtom vid IBS

Vanliga symtom vid IBS är onormalt mycket gaser och oregelbunden avföring som innebär både diarré och förstoppning. Man kan också få buksmärta och/eller obehag på grund av att avföringens konsistens är annorlunda än vanligt och att toalettbesöken blivit antingen fler eller färre. Många, men inte alla, upplever att smärta och obehag minskar eller försvinner helt vid tarmtömning.

Om du misstänker att du har IBS ska du ha haft återkommande smärta eller obehag i mage/tarm minst en dag per vecka de senaste tre månaderna, enligt det klassificeringssystem som kallas Rome IV (Romkriterierna).

För att få diagnosen IBS ska du också ha minst två av följande tre kännetecken:

  • obehag och smärta lindras vid tarmtömning.

  • tarmtömning sker oftare eller mer sällan än vanligt.

  • avföringens konsistens och/eller form har förändrats.

Symtomen har hållit i sig i mer än sex månader.

Kostråd vid IBS

Magknip, uppsvälldhet, gaser och oregelbundna toalettbesök är alltså vanliga symtom vid IBS och samtliga förvärras då man äter mat som tarmen inte klarar av att bryta ner ordentligt. Genom att välja mat din tarm tolererar av kan du själv lindra dina magproblem. Det kan dock vara svårt att veta exakt vilken mat just du kan äta. Ofta krävs att man testar sig fram.

Vid en behandling på Funmed får du hjälp med kostråd, matlista och recept för IBS. Läs gärna artikeln Vilken mat ska man undvika vid IBS? för fler råd om mat och kosthållning vid IBS.

Medlemmar berättar och hälsoråd