Kvinna njuter av en kopp kaffe och tittar ut över ett vinterlandskap.

Hälsocoachen hjälpte Sabina till ett helhetstänk kring hälsa

Sabina är 41 år och har lidit av magbesvär i många år. Hon upplever att hon fick en IBS-diagnos ”lite i förbifarten” och att ingen har tagit henne eller hennes symtom riktigt på allvar genom åren.

Så här blir du patient

Hon minns hur hon redan som liten fick springa på toaletten jämt. Lite senare i livet fick hon än mer tydliga problem med magen. Sabina har också haft problem med spänningshuvudvärk. 

Sabina har testat mycket själv för att försöka komma fram till hur hon kan hjälpa sig själv att må bättre och hade lyckats kommit en bra bit på väg när hon sökte till Funmed, men har stundom upplevt det som svårt:  

– Det finns så många rön och så mycket man kan hoppa på… Men Funmed har hjälpt mig att hitta mer rätt.  

Hjälp att förstå sig själv bättre

Efter sitt läkarbesök träffade Sabina en av Funmeds hälsocoacher.  

– Man känner sig ganska ensam i omgivningen när man inte äter som alla andra. Man får många frågor och vissa ifrågasätter. Ska du verkligen göra/äta så? Då är det skönt att ha någon som förstår och som ”lever i samma värld som man själv”. Det är en trygghet att ha sin hälsocoach. 

Sabina känner att hennes hälsocoach har hjälpt henne med en viktig pusselbit för att förstå sig själv bättre.  

– Jag har fått hjälp att nysta i min hälsohistoria. Jag har insett att det mentala påverkar mig mycket mer än vad jag tidigare trott. Jag har alltid upplevt mig som en lugn person, men nu inser jag att jag är väldigt stresskänslig och att det inte minst påverkar magen. 

Att få hjälp med helhetstänket kring hälsan har också varit viktigt för Sabina.  

– Nu har jag mycket mer kunskap och insikter om vad som påverkar mitt mående. Jag har mer koll på vad jag ska äta och inte. Och framför allt vet jag att det finns mycket som jag kan påverka själv, även om jag inte alltid lyckas få till det perfekt.  

Sabina berättar att hon mår bra av den paleokost hon provat ut, med bland annat rotfrukter, ghee och kött; även till frukost och lunch. Hon dricker också buljong som hon kokar på kycklingvingar. 

– Min hälsocoach har hjälpt mig att reda ut flera av de frågetecken som jag hade. Jag fick information om kosten på en mer individanpassad och detaljerad nivå än vad jag hade klarat på egen hand.  

Värdefullt med regelbunden uppmuntran

Sabina upplever att hon har fått mer energi nu. Samtidigt har hon lärt sig att vara uppmärksam på att inte göra för mycket. 

– När jag har mycket energi hittar jag också på mycket. Det har blivit tydligt för mig att min mage också går in i en snabbare takt då. Det är fascinerande att se hur det hänger ihop och hur viktigt det är för mig med lugnet också. 

Sabina har träffat sin hälsocoach regelbundet sedan 2019. Hon tycker att det är mycket värdefullt att få stöd och uppmuntran med jämna mellanrum.  

– Jag är väldigt nöjd med hjälpen jag har fått från Funmed och min hälsocoach. Det är skönt att känna tryggheten och att veta att man får hjälp när det är tufft. För mig är det viktigt att ta mig tid och prioritera den hjälpen: Det är ingen annan som tar ansvar för min hälsa – det måste jag göra själv!

Bilden som illustrerar artikeln visar en annan person.

Annika Rane

Text

Publicerad 12 januari 2022

Dela artikeln på