Per är läkemedelskemist och docent i organisk kemi. Han har verkat som forskare inom läkemedelsindustrin i hela 30 år och dessförinnan var han i sex år ansvarig för kemin på nobelpristagare Arvid Carlssons forskningslaboratorium. Per är också författare till ett 50-tal publikationer inom läkemedelskemi, organisk kemi och farmakologi.
Per är dessutom livslång ”hälsotänkare” och har intresserat sig för hälsofrågor i närmare ett halvt sekel. De senaste åren har han gjort en personlig resa. Han har alltid haft en helhetssyn på forskning och har gått mot en holistisk syn på hälsovården och till sist landat i funktionsmedicin. Hans slutsats är att Funmeds sätt att se på vård och hälsa – precisionshälsa på funktionsmedicinsk grund – är överlägset den traditionella vårdens, speciellt vad gäller kroniska livsstilssjukdomar.
– I hälso- och sjukvården ställer man idag diagnos på basis av läkarundersökning och viss provtagning och förskriver sedan mediciner, ifall det finns. Oftast blir det endast en behandling av ett eller flera symtom, men nästan aldrig en inriktning på att ta hand om de bakomliggande problem som orsakar den kroniska sjukdomen. Man försöker ta bort röken – inte elden som brinner!
Per sökte sig till Funmed för att komma till rätta med en känsla av vissa subtila symtom som eventuellt kunde tyda på Alzheimers sjukdom. Han hade hört talas om Funmed och förstod att det kunde vara bra att kontrollera sin hälsa även utifrån ett funktionsmedicinskt perspektiv.
– Jag blev ganska imponerad av att man bland annat kunde förutse vissa näringsbrister bara genom att titta på hud och naglar.
Per genomgick en gedigen provtagning där de misstänkta bristerna också bekräftades. Man fann även SIBO i tarmen och en framgångsrik behandling inleddes med tre veckors karnivorkost.
– Man mäter 300 markörer och skapar en helhetsbild över den individuella hälsan. Mindre fokus på diagnos och mer på underliggande fysiologiska avvikelser. Allt sammanfattas i en individualiserad hälsoplan för att återställa fysiologin. Planen inkluderar kost, näring, livsstil och mycket mer. Behandlingen efter provtagningen upplevde jag som mycket intressant. Bland annat behandlades SIBO och den försvann helt!
Efter avslutad behandling mår Per fint. Vid 78 års ålder arbetar han fortfarande i eget företag och är aktiv och engagerad inom en mängd områden. Sedan en tid äter han ketogen kost – en kosthållning som han mår bra av.
– Jag mår mycket bra nu. Men jag kan inte säga att jag mått så dåligt tidigare. Jag har genom vissa kostförändringar fått en del förbättrade testvärden, vilket inger större trygghet när det gäller hälsan. Jag tror att funktionsmedicin är framtiden – samhället har nog inte råd med något annat.
Peter Martins kommentar
Per sökte Funmed framför allt på grund av oro för minnet, vilket jag inte rent objektivt kunde se som ett problem, men det där kan förstås vara subtilt och sådant man känner bäst själv. Han jobbade för fullt och deltog verkligen mycket aktivt i sin behandling på Funmed. Per har alltid varit hälsointresserad och aktiv, men har ändå dragits med en del problem som behov att sova middag varje dag på grund av trötthet, astma och kronisk hosta.
Intressant nog så försvann hostan redan innan han sökte till vår klinik, när Per övergick till en lektinfri diet. Han behövde då inte längre ta astmamediciner för hosta och rinnande näsa. Kraften i eliminationskost! Som hos många andra är bakterieöverväxt i tunntarmen, SIBO, en orsak till många problem, och här fanns en gammal riskfaktor i att Per drabbades av brusten blindtarm i tioårsåldern, vilket kan ha stört mag-tarmfunktion och tarmflora. Per har hela livet haft problem med uppblåst mage, men det försvann genom dagligt intag av Vi-Siblin. Behandling av SIBO och införandet av ketogen kost har sedan “gjort susen”. Han känner sig klart piggare och behöver vila mindre. Det pågår en hel del forskning om ketogen kost som behandling mot exempelvis Alzheimers sjukdom, men även psykiatriska sjukdomar. Ketoner är ett utmärkt bränsle för hjärnan.
Per har sedan tonåren vant sig vid att ta en tupplur på 5–15 minuter, oftast två gånger per dag. Hans fru trodde att han hade en lindrig form av narkolepsi, men nu har alltså även detta symtom intressant nog blivit mycket bättre.
Som många andra hälsomedvetna åt Per mycket oxalatrika livsmedel som spenat, sötpotatis, mörk choklad, gurkmeja och kanel när han kom till oss, men minskade drastiskt på intaget när han som kemist förstod vad oxalsyra och oxalater kan göra med kroppen. Oxalsyra kan till exempel irritera slemhinnor, binda upp mineraler och bilda oxalater som kan lagras i vävnader i form av oxalatkristaller och på tänderna i form av tandsten.
När Per kom till Funmed hade han mycket låg nivå av kroppens viktigaste antioxidant – glutation – i blodet. En orsak till det skulle kunna vara att han hade anmärkningsvärt höga blodnivåer av kvicksilver och arsenik, vilket troligen kom sig av ett ovanligt högt inslag av fisk och skaldjur i kosten. Efter att ha lagt om kosten och behandlat SIBO och näringsbrister hade kvicksilverhalten minskat från >20 till 7 (under 4 är ett okej värde) och glutationnivån hade nästan blivit normal.
Det har verkligen varit roligt att följa Pers hälsoresa. Det är tydligt att även om man inte mår riktigt dåligt, och även om man är en bra bit över pensionsåldern, så är det inte lönlöst att skaffa sig ännu djupare insikter om sin biokemi och sin hälsa. Idag springer Per sju kilometer minst en gång i veckan. Det är mer än vad jag gör!