Egentligen heter han Chris Callewaert och är specialiserad på hudens mikroflora – den miljard mikroorganismer som lever på huden – och hur den påverkar kroppslukt, hygien och hudhälsa.
Han blev känd för sin forskning om hur man kan minska dålig kroppslukt genom att manipulera mikrofloran i armhålan– bland annat genom att överföra bakterier från personer som ”luktar trevligt” till personer med sämre kroppslukt.
Chris Callewaert ingår också i en forskningsorganisation (European Academy of Allergy & Clinical Immunology, EAACI) som nyligen publicerade en studie om hur olika livsstils- och miljöfaktorer påverkar mikroorganismerna på huden. Studien ger oss bättre förståelse för hur hudens mikroflora fungerar, hur vi kan påverka den genom vår livsstil och vilken roll den spelar för framtidens hudvård.
Vad är hudens mikroflora?
Hudens mikroorganismer består av en komplex och dynamisk sammansättning av bakterier, svampar, protozoer och virus. Dessa små medhjälpare skyddar oss mot skadliga bakterier och virus genom att bryta ner talg och bilda ett skyddande lager med relativt lågt pH – den så kallade syramanteln. Den här barriären gör det svårare för skadliga mikroorganismer att få fäste på huden.
Hudens mikroflora kommunicerar också med immunförsvaret och hjälper det att reagera normalt, med en balanserad immunrespons. – Utan den balansen skulle vi vara mer mottagliga för skadliga mikroorganismer och drabbas av astma eller allergiska reaktioner betydligt oftare, säger Callewaert i en intervju i The Guardian.
Om balansen i mikrobiomet rubbas, ett tillstånd som kallas dysbios, kan det också leda till olika inflammatoriska hudsjukdomar som atopisk dermatit, akne och psoriasis.
Hur påverkas huden av livsstil och miljö?
Både livsstil och miljö har stor inverkan på hudens mikrobiella balans. Forskarna som genomförde den nya studien identifierade flera viktiga faktorer som påverkar hudfloran:
Sömn och dygnsrytm: Hudens mikroflora varierar över dagen, vilket påverkar både hudens barriärfunktion och dess immunförsvar. Störda sömnmönster kan därför försämra inflammatoriska hudtillstånd.
Kost och tarmhälsa: Det finns en dubbelriktad koppling mellan kosten du äter och mikrofloran både i din tarm och på din hud. Näringsrik mat verkar därför främja en frisk mikroflora såväl i tarmen som på huden, och minskar inflammation.
Hygien: God hygien är bra för huden, men överdriven användning av tvål och antibakteriella produkter kan störa balansen och minska mångfalden av nyttiga mikroorganismer.
Miljöfaktorer som påverkar mikrofloran
I den nya studien såg Callewaert och hans kollegor att även miljögifter är dåligt för hudens mikroflora och att de kan öka risken för hudsjukdomar. Tungmetaller, flyktiga organiska ämnen och andra föroreningar kan störa hudens gynnsamma mikroorganismer och orsaka inflammation.
Samtidigt kan UV-strålning från solen – i lagom mängd – främja hudens hälsa genom att stimulera produktionen av D-vitamin och antibakteriella ämnen.
Varför är hudens mikroorganismer så viktiga?
En stabil och varierad mikroflora fungerar som en skyddsbarriär mot sjukdomar och hjälper huden att återhämta sig snabbare från skador och irritation. Gynnsamma, ”snälla” bakterier konkurrerar ut elakartade mikroorganismer, producerar skyddande ämnen och hjälper till att reglera immunförsvaret.
Vad kan du göra för att stötta din mikroflora?
Chris Callewaert betonar att mycket av det som påverkar mikrofloran ligger i våra egna händer. En näringsrik kost, goda hygienvanor och tillräcklig sömn kan göra stor skillnad. Han menar också att dagens hygienvanor lätt kan störa mikroflorans balans.
Förutom att många hudvårdsprodukter torkar ut huden, så innehåller deodoranter och antiperspiranter, flytande tvålar och schampon ofta konserveringsmedel och antibakteriella ämnen som inte är bra för hudfloran. Produkterna borde anpassas så att de stöttar mikrofloran i stället för att störa den, anser Chris Callewaert.
Du kan förbättra din hud och förebygga hudproblem genom att lära dig mer om din hudhälsa. Satsa på bra mat och var selektiv med dina hudvårdsprodukter, så tar du hand om din hud på rätt sätt – inifrån och ut.
Mer om hudhälsa:
Vi går på djupet med dina eksem
Huden och den överraskande kopplingen till tarmen
Dr Armpits hemsida: https://drarmpit.com/
Studien: Kortekaas Krohn I, Callewaert C, Belasri H m.fl. The influence of lifestyle and environmental factors on host resilience through a homeostatic skin microbiota: An EAACI Task Force Report. Allergy. 2024 Dec;79(12):3269-3284. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11657040/