Kött och cancer

Kött, cancer och diabetes – nyanserad kunskap om kontroversiella kopplingar

Dela artikeln på

Hur kommer det sig att studier om köttkonsumtion och sjukdomar som cancer och diabetes ger så olika resultat? Läs om vilka faktorer du bör ta hänsyn till när det gäller kvaliteten på forskningen om kött – och köttprodukterna du äter! 

Forskningen om kött och cancer är komplex och visar varierande resultat. Trots att vissa ursprungskulturer har levt av övervägande animalier utan att drabbas av cancer eller andra vanliga kroniska sjukdomar, har flera systematiska forskningsöversikter och metaanalyser hittat kopplingar mellan köttkonsumtion och ökad risk för olika typer av cancer.(1-3)

Samtidigt har andra studier inte visat något signifikant samband mellan konsumtion av kött och ökad cancerrisk.(4-6) I vissa studier hade deltagarna som åt mest kött faktiskt lägst förekomst av cancer.(7,8)

Det knepiga med observationsstudier

Observationsstudier har ofta visat på en ökad risk för vissa cancerformer vid hög konsumtion av rött och processat kött, men den här typen av forskning har sina begränsningar. De bygger oftast på frågeformulär där deltagare ska fylla i vad de ätit, kanske den senaste veckan eller det senaste året.

Det är också känt att människor som rapporterar högre köttkonsumtion oftare röker, dricker mycket alkohol, äter mycket socker och ultraprocessad mat, som också förknippas med högre cancerförekomst. När forskare i stället jämfört enbart deltagare med hälsosamma vanor, blev skillnaden inte alls lika stor.(9)

Gräsbeteskött för hälsa och miljö

En annan viktig faktor är att det är stor skillnad på kött och kött. De flesta studier om skadeverkningar av kött har fokuserat på kött från industriellt uppfödda djur.

På Funmed rekommenderar vi kött från vilt och från gräsbetande boskap som får gå ute på betesmarker där de kan äta sin naturliga föda. Då får de i sig viktiga växtnäringsämnen, antioxidanter, vitaminer, mineraler och omega-3-fettsyror från gräs, örter och andra växter.

Det är den typen av kött som vi människor har ätit i många tusentals år, och det är oftast näringsrikare, miljövänligare och hälsosammare än kött från konventionellt uppfödda djur som äter övervägande spannmålsbaserat foder.(10)

När det gäller processat kött och cancer har en genomsnittlig människa som äter bacon varje dag ganska liten sannolikhet att utveckla tjocktarmscancer under sin livstid. Det beror på att siffran som WHO gått ut med gäller den relativa risken för cancer, inte den absoluta risken.

Så när WHO skriver att du ökar din risk för cancer med 18 procent om du äter bacon varje dag, betyder det att din totala livstidsrisk stiger från 5 procent till 6 procent om du äter fyra bitar bacon varje dag hela livet.(11)

Men på Funmed rekommenderar vi mat som är naturlig som möjligt, så därför råder vi dig att vara försiktig med processat kött som innehåller tillsats av nitrit.

Rekommendationer:

  • Välj kött från gräsbetande djur eller vilt, som är näringsrikare och mindre miljöbelastande.

  • Undvik processat kött med nitrit.

  • Försiktig upphettning minskar risken för cancerframkallande ämnen som bildas vid höga temperaturer. Att tillaga köttet med antioxidantrika örter och kryddor kan ytterligare minska risken.

Kött och T2-diabetes: Ingen ökad risk enligt kontrollerade studier

Sambandet mellan rött kött och typ 2-diabetes är också omdiskuterat. Observationsstudier har visat ett samband mellan hög köttkonsumtion och ökad risk för typ 2-diabetes, men dessa studier påverkas av liknande störfaktorer som de som påverkar cancerforskningen, bland annat deltagarnas BMI, fysiska aktivitet och andra livsstilsfaktorer.

Dessutom visar kontrollerade koststudier en helt annan bild. En metaanalys från 2023 där forskare gick igenom 21 randomiserade och kontrollerade studier visade att rött kött inte ökar risken för typ 2-diabetes. Tvärtom kan det minska risken, särskilt när köttkonsumtionen är en del av en balanserad kost utan högt intag av raffinerade kolhydrater och socker.(12)

– Debatten om kött och diabetes är långt ifrån över, säger läkaren Ruchi Mathur, specialist i endokrinologi vid sjukhuset Cedars-Sinai i Los Angeles, till The New York Times. De flesta studier som visar på en koppling mellan rött kött och diabetes hos människor är observationsstudier som bygger på att folk kommer ihåg vad de ätit under ett eller flera års tid.(13)

Mer raffinerade kolhydrater i dagens kost

Folk som äter mer rött kött och som har större risk för typ 2-diabetes brukar också ha högre BMI och vara mindre fysiskt aktiva, menar Ruchi Mathur. Det tyder på att deras kost är sämre överlag och att deras livsstil är mindre hälsosam. De är också oftare rökare, även om forskarna brukar försöka kontrollera sådana faktorer med hjälp av matematiska modeller.

Dagens amerikaner äter mer rött kött än vad många näringsexperter rekommenderar, men om man jämför med intaget på 1970-talet äter amerikanerna lite mindre rött kött och lite mer frukt idag, skriver The New York Times. Det som har förändrats är dagens stora intag av socker och andra raffinerade kolhydrater.

Rekommendationer:

  • Kombinera kött med grönsaker och hälsosamma fetter för att skapa en balanserad kost.

  • Undvik att ersätta kött med raffinerade kolhydrater, eftersom de har en starkare koppling till diabetes än kött.

Slutsats: Gräsbeteskött är säkert

Mot bakgrund av ovanstående fakta drar Funmed slutsatsen att hälsoriskerna med oprocessat rött kött är oklara samt små till mycket små. Med tanke på att rött kött är ett av de mest näringsrika livsmedel som människan jagat och till stor del levt på i hundratusentals år, gör vi bedömningen att konsumtion av gräsbeteskött generellt sett har positiv effekt på hälsan.

Detta stämmer också överens med vår kliniska erfarenhet där vi noggrant kartlägger hälsa och näringsstatus hos människor med olika kosthållning

Referenser 

  1. Farvid MS, Sidahmed E, Spence ND, Mante Angua K, Rosner BA, Barnett JB. Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol. 2021 Sep;36(9):937-951.  

  2. Qu X, Ben Q, Jiang Y. Consumption of red and processed meat and risk for esophageal squamous cell carcinoma based on a meta-analysis. Ann Epidemiol. 2013 Dec;23(12):762-770.e1.  

  3. Larsson SC, Orsini N, Wolk A. Processed meat consumption and stomach cancer risk: a meta-analysis. J Natl Cancer Inst. 2006 Aug 2;98(15):1078-87. 

  4. Turner ND, Lloyd SK. Association between red meat consumption and colon cancer: A systematic review of experimental results. Exp Biol Med (Maywood). 2017 Apr;242(8):813-839. 

  5. Battaglia Richi E, Baumer B, Conrad B, Darioli R, Schmid A, Keller U. Health Risks Associated with Meat Consumption: A Review of Epidemiological Studies. Int J Vitam Nutr Res. 2015;85(1-2):70-8. 

  6. Zhao Z, Yin Z, Zhao Q. Red and processed meat consumption and gastric cancer risk: a systematic review and meta-analysis. Oncotarget. 2017 May 2;8(18):30563-30575. 

  7. Lin J, Zhang SM, Cook NR, et al. Dietary fat and fatty acids and risk of colorectal cancer in women. Am J Epidemiol. 2004 Nov 15;160(10):1011–22. 

  8. Kabat GC, Miller AB, Jain M, Rohan TE. A cohort study of dietary iron and heme iron intake and risk of colorectal cancer in women. Br J Cancer. 2007 Jul 2;97(1):118-22.  

  9. Key TJ, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Roddam AW, Allen NE. Cancer incidence in vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford). Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1620S-1626S. 

  10. van Vliet S, Provenza FD, Kronberg SK. Health-Promoting Phytonutrients Are Higher in Grass-Fed Meat and Milk. Front. Sustain. Food Syst. 2021 Feb;4;26. 

  11. Chan DS, Lau R, Aune D, et al. Red and processed meat and colorectal cancer incidence: meta-analysis of prospective studies. PLoS One 2011; 6: e20456.

  12. Sanders LM, Wilcox ML, Maki KC. Red meat consumption and risk factors for type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr. 2023 Feb;77(2):156-165. Epub 2022 May 5.   

  13. Sheikh K. What to Know About the Link Between Red Meat and Type 2 Diabetes. The New York Times, 2023-10-20. https://www.nytimes.com/2023/10/20/well/eat/red-meat-diabetes.html. 

Text:

Helene Sandström, vetenskapsjournalist

Medicinsk granskning:

Peter Martin VD, grundare, leg. läkare, med. dr.

Publicerad 28 november 2024