Frisk Kvinna på strand

Friskare och piggare 2024 – användbara tips på hur du navigerar i hälsodjungeln

Hälsa är ett alltid lika aktuellt ämne och många av oss upplever att vi står mitt i strömmen av goda råd och hälsotips. Vilka råd ska man ta fasta på och vad är det som verkligen kan göra skillnad för hälsan – nu och på sikt? Hur kan man förbli frisk, länge?

Tips som ”sov gott”, ”träna mer”, ”stressa ner” och ”ät hälsosamt” översvämmar oss, men hur kan man tänka för att se bortom råden och faktiskt åstadkomma en varaktig förändring?

Många är intresserade av att aktivt ta ansvar för sin hälsa för att hålla sig friska och leva ett gott liv. Samtidigt pekar forskningen mot att det finns hög risk att drabbas av kronisk sjukdom längre fram i livet.

Idag läggs endast tre procent av vår sjukvårdsbudget på förebyggande hälsoarbete, trots att vi vet att många av våra livsstilssjukdomar – som sedan utgör en betydande kostnad för individen, sjukvården och samhället – är möjliga att förebygga genom att förändra vår livsstil. Det finns alltså goda chanser att själv påverka sin hälsa. Makten över ditt mående ligger till stor del i dina egna händer.

Här är fem viktiga saker att ta fasta på när hälsoråden är många:

Ligg steget före genom att identifiera dina egna riskfaktorer

Genom att du tar utvalda blodprover ett par gånger per år – med markörer kopplade till risk för folksjukdomar – kan du hålla koll på just dina riskfaktorer. Med regelbundna kontroller kan man identifiera mönster som tyder på begynnande besvär innan de hinner utvecklas till allvarligare hälsoproblem. När du tar itu med riskfaktorer tidigt är det lättare att förebygga sjukdom och förbli frisk än om du väntar tills du har tydliga symtom. Regelbundna mätningar kan också visa om du är på rätt väg, att dina insatser för hälsa verkligen fungerar. Med våg och måttband kommer du långt. Håll koll på ditt midjemått och mät gärna ditt blodtryck regelbundet. Ett tips är att många apotek erbjuder blodtrycksmätning för liten slant. Att mäta är att veta.

Bygg upp och bibehåll dina muskler

All rörelse räknas och att röra sig i vardagen är avgörande för att förebygga sjukdom. Extra viktigt är att bibehålla sin muskelmassa, särskilt när man blir äldre. Då håller du balansen bättre, du orkar med dina aktiviteter och kan leva ett självständigare liv utan hjälp och med högre livskvalitet.

Fokusera på protein och undvik ultraprocessad mat

Det mest förvirrande av allt kan vara alla råd om vad man ska äta. Vi rekommenderar att du börjar med att prioritera proteinet, oavsett vilken kosthållning du föredrar. Ett tillräckligt proteinintag är viktigt för att du ska bibehålla de viktiga musklerna och känna dig mätt. Ny forskning tyder på att vi blir hungrigare om vi inte får i oss tillräckligt med protein. Den typiska västerländska kosten, med stor andel ultraprocessad mat, innehåller ofta för lite protein och för mycket energi. Undvik alltså ultraprocessad mat och satsa på protein av god kvalitet.

Undvik sena måltider

Vad du än väljer att äta – gör det inte senare än 3–4 timmar innan du ska gå till sängs. Att äta strax innan man går och lägger sig kan öka risken för viktökning eftersom det kan leda till förhöjt insulin och göra det svårt att använda kroppsfett för förbränning under natten. Ökat intag av mat och dryck (utom vatten) nära sänggåendet kan också påverka sömnkvaliteten genom att höja halten av stresshormonet kortisol, och även orsaka magbesvär och halsbränna. Genom att laborera med kosten innan läggdags kan du påverka sömnens kvalitet och din hälsa.

Tveka inte att ta hjälp!

Känns det fortfarande förvirrande? Stöd och vägledning är A och O i hälsodjungeln. Baserat på dina provsvar och personliga behov kan en hälsocoach ta fram en individuell hälsoplan som hjälper dig att förebygga kroniska tillstånd som övervikt, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Med ett skräddarsytt kost- och näringsintag kan du ge din kropp det den behöver för att fungera som bäst. En hälsocoach kan vara en fantastisk kompass i överflödet av hälsotips.

Annika Rane

Text

Peter Martin VD, grundare, leg. läkare, med. dr.

Medicinsk granskning

Publicerad 02 januari 2024

Dela artikeln på