Kvinna på väg i grönt landskap

Med en hälsocoach är det som att ta en genväg

När ca 80 procent av de kroniska sjukdomarna beror på vår kost- och livsstil ökar behovet av hälsocoacher; både för individen och för vårdkedjan i stort. När läkare och hälsocoacher jobbar i team blir resultatet för patienten bättre. Peter Martin, Funmeds grundare och chefsläkare, ger oss sin syn på den växande hälsocoachtrenden.

Så här blir du patient

– Det räcker inte med att veta VAD man ska göra, det finns ett stort behov av att också få hjälp med HUR, säger Peter Martin om varför hälsocoacher spelar en allt viktigare roll inom funktionsmedicin. 

När du söker vård hos Funmed är det läkarens uppgift att identifiera grundorsakerna till varför du mår som du gör. Utifrån analysen får du, på läkarens inrådan, en individuell behandlingplan som innefattar både kost- och livsstilsförändringar. Behandlingsplanens framgång vilar sedan på att du som patient följer de rekommendationer du får.

Men kost- och livsstilsförändringar är som bekant inte alltid så lätta att genomföra, och när man lägger långsiktig hållbarhet till ekvationen blir det ännu svårare för många.

– Det är lätt att tappa bort sig, det känner jag igen, inte minst i mig själv, säger Peter och fortsätter: En hälsocoach kan fungera lite som en försäkring för att hålla sig på banan när det känns svårt. Man vet att någon finns där som kan stötta.

Hälsocoachning är en viktig pusselbit i vårdkedjan

När Peter vidareutbildade sig i funktionsmedicin i USA, 2014, pratades det inte så mycket om hälsocoacher. Men idag är området hälsocoachning på rejäl frammarsch och det har blivit tydligt vilken viktig roll hälsocoacherna kan fylla i vårdsystemet. 

I USA framhäver många av de främsta funktionsmedicinska läkarna hälsocoachernas viktiga roll. Den välkända funktionsmedicinaren Chris Kresser har exempelvis grundat en egen hälsocoachutbildning och det är bara en av många utbildningar som vuxit fram i USA under de senaste åren.

Det finns goda grunder för den starka hälsocoachtrenden. Cirka 80 procent av sjukvårdsbudgeten går till kroniska sjukdomar – och av dessa är cirka 80 procent livsstilsrelaterade. På WHO:s hemsida går det att läsa om hur det inte bara är faktorer som rökning och överdriven alkoholkonsumtion som leder till ohälsa, utan även hur vi äter och hur stressade vi är. 

Ytterligare ett bevis på hälsocoachernas etablering är att amerikanska sjukvårdsförsäkringar numera täcker kostnaden för hälsocoachbesök. Försäkringsbolagen har inte varit sena att snappa upp de förbättrade resultaten och de därmed lägre kostnaderna. 

I USA finns numera företag som helt och hållet är uppbyggda runt hälsocoacher. Ett exempel är framgångsrika Virta Health som jobbar med ketogen kost vid typ 2-diabetes. Ett annat är vårdföretaget Iora Health där hälsocoacher spelar en avgörande roll i det patient- och relationscentrerade upplägget.

Hälsocoachen tar vid när läkaren gjort sin bedömning

Ytterligare en drivkraft för hälsocoachtrenden är kostnaderna. Läkarvård är dyrt. Det blir kostsamt att låta läkaren stå för information och utbildning kring de kost- och livsstilsförändringar som krävs. Om en hälsocoach tar över den biten kan kostnaderna sänkas och läkarens arbetsbörda minska.

På Funmed arbetar läkare, sjuksköterskor och hälsocoacher i team. Yrkesgrupperna har olika kompetens och hälsocoachen tar vid när läkaren gjort sin bedömning. Fokus övergår från undersökning, diagnostik och ordination till själva förändringsarbetet. Patienten får hjälp att följa läkarens behandlingsrekommendationer i en takt och på ett sätt som passar varje individ. 

– Det blir så mycket starkare när man jobbar i team på det här sättet och resultatet för patienten blir mer framgångsrikt, säger Peter Martin. På Funmed har alla våra hälsocoacher specialutbildning inom funktionsmedicin, en utbildning som helt och hållet går i linje med den utbildning som läkarna har. Hälsocoacherna kan tolka labbtester och är synkade med läkarna och förstår därför behandlingsprotokollet på djupet. Det innebär att de kan vara till stor hjälp för patienten, berättar Peter. 

Sverige har inte kommit lika långt som USA när det gäller förståelsen för hälsocoachernas värde i vårdkedjan. 

Men det kommer vi att göra även här. Det finns ett enormt behov i samhället av detta. Inte bara inom funktionsmedicin, fortsätter Peter. 

 En hälsocoach i varje vårdteam

– Från början, när jag öppnade Funmeds första klinik i Göteborg, hade jag ingen hälsocoach. Vartefter behovet blev allt synligare, kopplade jag in hälsocoachning för vissa patienter. Nu ingår en hälsocoach i varje vårdteam. Det är helt klart åt det hållet utvecklingen av vårt arbetssätt på Funmed går. 

Peter ser tydligt fördelarna:

– Med en hälsocoach i teamet uppnås en helt annan trygghet hos patienten. Man får mer tid tillsammans för att prata igenom viktiga frågor och rena praktikaliteter. Förutsättningarna för goda resultat ökar när patienten får mer information och utbildning kopplat till den egna hälsan.

Dessutom går hälsoresan betydligt snabbare och blir mer strukturerad med en hälsocoach. Varje patient ska inte själv behöva lista ut hur de ska lägga om kosten och hur det övriga förändringsarbetet ska gå till.  

– Med en hälsocoach är det som att ta en genväg, säger Peter Martin.

Victoria Carinci

Text

Peter Martin VD, grundare, leg. läkare, med. dr.

Medicinsk granskning

Publicerad 29 november 2021

Dela artikeln på