Kvinna sitter och funderar utomhus.

Vad är eksem?

Vid eksem är huden inflammerad och den blir torr och kliar. Du kan få eksem om hudens översta lager skadats av nötning, kemikalier eller om huden kommit i kontakt med något du är allergisk mot. Eksem kan lindras bra med rätt behandling.

Eksem är ett samlingsnamn på flera olika sorters hudbesvär. Gemensamt är att hudens övre lager har skadats och blivit inflammerat, vilket ger torr hud som kan fjälla och klia. Du kan få allergiskt kontakteksem om huden har varit i kontakt med något du är allergisk mot. Eksemet kommer oftast på händerna, i armhålorna och ansiktet, oftast runt ögonen.

Icke-allergiskt kontakteksem kallas också för handeksem. Du kan få eksem om du ofta kommer i kontakt med vatten, tvål, rengöringsmedel eller lösningsmedel. Mjälleksem kommer i hårbotten och på andra ställen där det växer mycket hår. Underbenseksem beror oftast på åderbråck eller bensår. Soleksem kan komma några timmar eller dagar efter att du har solat. Barn kan få slickeksem om de ofta blir fuktiga runt munnen.

Boka kostnadsfritt samtal

Hur hjälper vi dig med eksem?

Som medlem hos Funmed får du skräddarsydd vård som tar hänsyn till hela din hälsa. Vi strävar efter att identifiera grundorsakerna till dina eksem och skapa en personlig behandlingsplan baserad på dina unika behov. Vi utforskar en rad faktorer, inklusive näringsbrister, inflammation, hormonbalans, mag-tarmfunktion, tarmflora, tungmetaller, metabol hälsa, autoimmunitet, stress och sömn, för att ge dig en omfattande utredning och effektiva behandlingsalternativ. Allt detta för att du ska må bättre och leva ett friskare liv.

Vanliga symtom vid eksem

Eksem är en av de vanligaste hudåkommorna. Vid eksem får du torr, kliande och fjällande hud. Symtom av eksem uppstår på olika delar av kroppen beroende på vilken sorts eksem det rör sig om. Det kan bildas blåsor, prickar, sprickor och små sår i huden. Såren och sprickorna i huden kan göra ont och svida. Sömnen kan störas av klådan och den obekväma känslan i kroppen. Här är några exempel på vanliga symtom:

  • huden är torr och fjällar

  • röda utslagen på ljus hud, på mörk hud kan områden med eksem bli mörkare

  • kliande utslag

  • klåda som kan vara intensiv

  • sprickor i huden som gör ont

  • vätskande blåsor och små sår

  • sömnsvårigheter (av klåda)

  • hud som smärtar och svider.