I bagaget hade Charlotte en sjukskrivning för utmattning och sedan en tid tillbaka led hon dessutom av hjärtflimmer. Perioderna av hjärtflimmer, som kunde hålla i sig i många timmar, oroade henne. Hon åt medicin, men hjärtflimret kom ändå i skov med jämna mellanrum. Därtill led Charlotte även av återkommande bihåleinflammationer och problem med lukt- och smaksinnet. Det kom helt enkelt till en punkt då Charlotte tydligt kände att det var dags att prioritera sig själv och sin hälsa:
– Jag ska göra det bästa jag kan, framförallt för mitt hjärta, resonerade Charlotte.
Näringsbrister och SIBO
– Jag började på Funmed för två år sedan och har märkt en tydlig förbättring. Jag känner mig också mycket mer psykiskt stabil nu än innan. Jag är heller aldrig sjuk eller förkyld nuförtiden. Ytterligare en bonus är att jag aldrig får kramp i benen längre, något jag tidigare ofta drabbades av.
Vid andra besöket hos Funmed, under den s.k. ”case review” när läkaren går igenom alla provsvar, fick Charlotte reda på att hon hade stor brist på flera viktiga näringsämnen, bland annat B-vitaminer, magnesium, mangan, zink och selen. Även den viktiga fettsyran omega-3 var förhållandevis för låg. Det visade sig också att hon led av SIBO, det vill säga en bakterieöverväxt i tunntarmen. Charlotte hade dock aldrig upplevt sig ha några större problem med magen. Även näringsbristerna överraskade.
– Jag är späd till växten och har alltid ätit så mycket jag har velat. Jag har aldrig bantat och jag har alltid ätit varierat. Men kanske roffade bakterierna i tunntarmen åt sig av näringen jag åt så att det inte blev kvar till mig, funderar Charlotte och slår fast att hennes kropp i alla fall inte lyckades ta upp näringen.
I Charlottes behandlingsprotokoll ingick en kostförändring baserad på de olika provsvaren. Hon rekommenderades bland annat undvika gluten, mjölkprodukter och ägg. Hon behövde också minska på sockerintaget för att hålla sitt blodsocker på en jämn och lägre nivå. Dessutom fick hon successivt minska på oxalatrika livsmedel, till exempel spenat som tidigare varit en stapelvara i Charlottes gröna smoothies.
– Jag tror verkligen att kosten har hjälpt mitt hjärta! Det roliga är att min skolmedicinska hjärtläkare har blivit väldigt nyfiken på vad jag har gjort…
Hälsocoachen gav mig en palett av tips
Charlotte bestämde sig för att ta hjälp av en av Funmeds hälsocoacher.
– Jag vet mycket om kost, men det här var krångligt i början!
Hälsocoachen hjälpte henne att reda ut med vilka nya alternativ hon kunde ersätta de livsmedel hon skulle undvika.
– Jag kunde säga till min hälsocoach att ”jag gillar det här”; till exempel yoghurt till frukost. Och så kunde jag få en massa tips på mjölkfria alternativ. Jag fick också hjälp med matplanering och att variera kosten. Jag fick konkreta tips på nya maträtter och recept. Hälsocoachen gav mig en palett av råd kring hur jag kunde hantera allt detta nya på ett bra sätt.
Charlotte poängterar att det också var skönt att ha någon att fråga om rena praktikaliteter och att få hjälp så att kosten inte blev för begränsad.
– Jag tror att många riskerar att ge upp för att de upplever att det blir för svårt och komplicerat. Men då ska man verkligen ta hjälp av en hälsocoach först! Hälsocoachen öppnar världen lite mer för vad man KAN äta, i stället för att fokusera på vad man inte får äta. När du står där med en begränsad matsedel får du hjälp med att göra den mer lustfylld.
Det var också bra med ett stöd som uppmuntrade henne att ta förändringen i sin egen takt, så att hon mäktade med den på längre sikt.
– Det var aldrig något dömande. Ingen fråga var en dum fråga. Och det var skönt att få uppmuntran och beröm: ”Vad duktig du har varit!”. Det betyder mycket att få höra. Man har ju faktiskt ansträngt sig jättemycket!
Nu gäller 80/20-regeln
I början var Charlotte väldigt strikt med kosten. Det behövs ofta i början för att komma på rätt köl igen. Idag lever hon mer enligt ”80/20-regeln”, 80 procent är sådant som hon vet att hon mår bra av att äta och 20 procent lite mer efter vad hon har lust till eller är sugen på.
– En sak som jag tyckte var tråkigt i början var att jag inte längre kunde äta några snacks. Då tipsade hälsocoachen mig om fläsksvålar och det blev en ny favorit. Det är ju så gott! Men jag märker också att min mage har blivit mycket bättre på att säga ifrån när jag äter något som egentligen inte är så bra för mig, säger Charlotte.
En annan fördel med att ta hjälp av hälsocoachen var att få svar på många av de frågor som uppstod efter hand.
– Det var ju inte rimligt att boka tid med läkaren varje gång jag hade frågor, här blev hälsocoachen en värdefull hjälp.
Charlotte är mycket nöjd med hälsocoachningen.
– Min hälsocoach är ett riktigt bra stöd. Vi har hittills träffats via onlinemöten tre, fyra gånger och jag känner att det gett mig klara fördelar. Det har helt klart varit värt det. Det är en trygghet att känna att man har någon vid sin sida.
Bilden som illustrerar artikeln visar en annan person.