Ledvärk – mer än bara ålder och förslitning 

Dela artikeln på

Det är lätt att tro att ledvärk hör ihop med ålderdom eller förslitning, men forskningen visar att även låggradig inflammation, tarmhälsa och kosten spelar roll.

Om man äter mycket ultraprocessad mat kan det öka inflammationen i kroppen genom att störa tarmfloran, påverka ämnesomsättningen och öka stressen på cellerna (oxidativ stress) – faktorer som kan förvärra både smärta och ledproblem som artros.

Ett särskilt intressant område är kopplingen mellan tarmfloran, immunförsvaret och hur kroppen hanterar fett. En rubbad tarmflora, så kallad dysbios, har i flera studier kopplats till ökad inflammation – något som kan påverka lederna negativt.

Fettet vi får i oss via maten är också viktigt. Omega-3-fettsyror (som EPA och DHA från till exempel fet fisk) fungerar som byggstenar i kroppens egna antiinflammatoriska system. Äter vi alldeles för mycket omega-6 och för lite omega-3 kan det bli svårare för kroppen att dämpa inflammation.

Omega-3-fettsyror (som EPA och DHA från till exempel fet fisk) är viktiga byggstenar i kroppens egna antiinflammatoriska system. Äter vi däremot mycket omega-6 och lite omega-3 kan balansen rubbas – vilket gör det svårare för kroppen att dämpa inflammation. 

Att ta hand om tarmfloran och välja mat som dämpar inflammation kan därför vara ett sätt att minska risken för ledvärk och artros och samtidigt främja hälsan i stort. 

Text:

Helene Sandström

Publicerad 26 maj 2025