Vanliga symtom på migrän – förutom huvudvärk – är illamående, ljud- och ljuskänslighet, aurafenomen och trötthet.
Varför får man migrän?
Orsaken till migrän är inte helt klarlagd, men ärftligheten är stor. Hela 50 procent av de som lider av sjukdomen har en släkting som också har migrän. Anfallen kan utlösas av stress, sömnbrist, fasta, viss mat och hormonella förändringar hos kvinnor.
Kan man medicinera bort migrän?
Migrän kan inte botas, men däremot behandlas. Läkemedel som fungerar bra för att häva ett pågående anfall kallas triptaner eller serotonin-1-receptorstimulerare. Om du har problem med illamående i samband med migränanfall fungerar oftast läkemedel med den aktiva substansen metoklopramid bra för att lindra detta.
Det finns både läkemedel som kan bryta ett pågående anfall och förebyggande medicinering som har visat sig vara effektiv för många som lider av återkommande migränanfall.
Förebyggande livsstilsfaktorer
Du kan själv lindra både anfallens karaktär och frekvens med hjälp av livsstilsfaktorer. Många blir hjälpta av att lära sig se sitt eget mönster och vara uppmärksam på vad som kan framkalla attackerna, för att i möjligaste mån kunna undvika det som triggar.
Genetik – vad säger forskningen?
Det pågår världsomspännande forskningsstudier där man screenar ett stort antal genetiska markörer för migrän. Därigenom har det kartlagts en del nya genetiska riskfaktorer – och man har hittills lyckats observera genuttryck för några varianter som ligger nära/i gener. Det finns mycket arbete kvar att göra med forskningen inom detta område, men det är sedan länge konstaterat att runt hälften av alla migränpatienter har minst en släkting som också lider av sjukdomen.
Hormoner – migrän är vanligare bland kvinnor
Migrän drabbar nästan dubbelt så många kvinnor som män. Kvinnor upplever generellt också en ökad benägenhet att få ett anfall i samband med menstruation. Studier visar att hormonerna oxytocin och östrogen spelar en avgörande roll, vilket också bekräftas av att de flesta blir av med sin migrän efter klimakteriet. Ärftligheten är också störst från kvinna till kvinna, det är vanligt att mor och dotter utkämpar samma kamp mot sjukdomen.
När bör jag söka vård?
Du ska alltid söka läkare för att fastställa att din huvudvärk är migrän.
Du bör söka vård om
du får ett migränanfall som pågår i flera dygn
du fått migränmedicin utskriven men inte blir hjälpt av den
du får feber och känner dig stel i nacken
huvudvärken kommer plötsligt och upplevs intensiv och skarp
du får andra symtom som du inte känner igen.