trött kvinna på säng

Vilka är konsekvenserna av hjärntrötthet?

Dela artikeln på

Om du lider av hjärntrötthet är din förmåga att hantera intryck betydligt försämrad. Det kan beskrivas som att hjärnans processor har börjat fungera sämre och långsammare.

Så här blir du patient

Ofta har den drabbade en utmattning eller en neurologisk diagnos i botten, med hjärntrötthet som följd. Exempel på sådana bakomliggande tillstånd kan vara en stroke, en hjärntumör eller en skallskada. 

Hjärntrötthet – hur fungerar det? 

Hjärntrötthet är mental orkeslöshet som upplevs värre och annorlunda än vanlig trötthet. Tillståndet kan vara fluktuerande, komma och gå i skov som kan utlösas av stress, exponering för många olika sinnesintryck och mental eller fysisk ansträngning. Även faktorer som värme, bullriga miljöer, starkt ljus, sömnstörningar och rökning kan förstärka hjärntrötthet. 

Främst påverkas förmågan att koncentrera sig, tänka klart och uttrycka sig. Tillfälligt försämrad motorik, balans, koordination och muskelstyrka kan också förekomma. När hjärntröttheten ”slår till” blir många stingsliga och lättirriterade, gråtmilda, ljud- och ljuskänsliga eller får huvudvärk. 

Kan man tillfriskna från hjärntrötthet? 

De flesta som drabbats av hjärntrötthet kommer tillbaka till ett fullt fungerande liv efter tillfrisknandet. Många vittnar dock om en kvarvarande känslighet för överexponering av intryck, stress och sömnbrist. En del tål också ”tyst stress” sämre efter hjärntröttheten. Alltså inre stress som kan bero på att kroppen är upptagen med att ta hand om exempelvis alkohol, en infektion, mat som du är överkänslig mot eller som får blodsockret att svänga, någonting du omedvetet oroar dig för, med mera. 

Livsstilen och tillfrisknandet 

Den som drabbats av hjärntrötthet behöver oftast genomföra en del livsstilsförändringar, för att återhämta sig och tillfriskna. Att lära sig förstå och bevaka de egna gränserna är en viktig del i läkningsprocessen. Här följer några råd till dig som vill återhämta dig från hjärntrötthet: 

  • Hitta din balans mellan aktivitet och vila. 

  • Prioritera och dra gränser för vad du verkligen behöver eller vill göra.  

  • Gör medvetna val kring vad du lägger tid och energi på.  

  • Ta en sak i taget – många bollar i luften hör inte hemma i den hjärntröttes liv. 

  • Prioritera regelbundenhet, rutiner och planering.

  • Planera in återhämtning, påfyllande aktiviteter, pauser och lugnare dagar mellan aktiviteter och måsten.

  • Avbryt i tid, innan du blir helt utmattad. Lyssna på kroppens signaler när du börjar bli trött.

  • Vila på flera sätt. Vila behöver inte betyda att du sover.

  • Rör på dig och träna. Anpassad fysisk aktivitet är bra för både hjärnan och kroppen.

  • Stäng ute sinnesintryck – prova att använda öronproppar eller ljudisolerande hörlurar, blunda på pendeltåget osv. 

Långsiktigt förhållningssätt 

Om du varit hjärntrött är det ofta avgörande att upprätthålla de nya rutiner och den livsstil du skapade för att bli frisk, så att du inte hamnar där igen. De flesta behöver bibehålla en ökad medvetenhet om, och lyhördhet inför, kroppens signaler genom livet för att hålla sig friska och i balans.

Text:

Funmed

Medicinsk granskning:

Eva Lethagen, leg läkare

Publicerad 29 mars 2022