Omkring 80 procent av kroniska sjukdomar beror på vår livsstil, inte på våra gener. Hur vi lever är alltså mycket betydelsefullt och kan innebära skillnaden mellan att vara frisk eller att vara sjuk. Vi vet att kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, demens, inflammatoriska tarmsjukdomar med flera har kost- och livsstilsfaktorer som grundorsak.
Inom funktionsmedicin tar vi livsstilsfaktorer på allvar. Men att genomföra förändringar är svårt! Särskilt när det gäller vad du äter och hur du lever. Det här är anledningen till att hälsocoacher har en central roll inom funktionsmedicin. (1)
Läkare och hälsocoacher i nära samarbete
Läkare och hälsocoach samarbetar nära för att hjälpa dig som patient. Behandlingsplanens framgång vilar på att du som patient följer rekommendationerna du och din läkare har kommit överens om. Det kräver motivation, uthållighet och effektiva strategier. Chansen att lyckas är därför så mycket större med rätt stöd. Det är våra hälsocoachers uppgift att stötta dig i de förändringar du behöver göra. Behandlingsplaner i all ära; det viktigaste är ju att du får ditt livspussel att fungera.
– Som läkare har jag fokus på det medicinska; analys, diagnos och behandling. Därefter känns det tryggt att veta att våra patienter blir omhändertagna och får den hjälp de behöver för att klara av att genomföra de kost- och livsstilsförändringar som ofta blir nödvändiga, säger Linus Mårtensson, leg. läkare på Funmed, om samarbetet med hälsocoacherna.
Hälsocoachning hjälper människor lyckas med förändring
Vår erfarenhet är att de flesta patienter har en hel del funderingar efter sitt läkarbesök. Våra hälsocoacher har utbildning inom både funktionsmedicin och beteendeförändring. Din hälsocoach kan besvara många av dina frågor och hjälpa dig att identifiera vad som känns svårt och varför. Du får också hjälp med att sätta upp rimliga delmål och att konkretisera praktiska alternativ som passar in i just ditt liv.
– De flesta patienter upplever ett visst motstånd mot att genomföra kost- och livsstilsförändringar. Det gäller inte minst när man inte mår bra och orken är en bristvara. Våra patienter uttrycker ofta en stor lättnad över möjligheten att få det stöd som de behöver för att lyckas, snarare än att bli lämnad vind för våg och själva klura ut hur det ska gå till, säger Linda Johansson, funktionsmedicinsk hälsocoach på Funmed.
Studier visar att hälsocoachning är effektivt och hjälper människor att genomföra förändringar som de tidigare inte lyckats med på egen hand.(2,3) Med tekniker som motiverande samtal ställer hälsocoachen frågor som hjälper dig att hitta fram till kärnan i din egen drivkraft, det som motiverar just dig till förändring. Att hitta sina egna anledningar och sin egen motivation till förändring är betydligt mer effektivt än att bli tillsagd vad du ska göra av någon annan.
För många patienter är hälsocoachen länken mellan läkarens behandlingsplan och ett framgångsrikt resultat. Med rätt hjälp kan dessutom tiden däremellan ofta förkortas. Din hälsocoach kan helt enkelt vara det stöd du behöver för att lyckas med din hälsoresa.
– Med en hälsocoach är det som att ta en genväg, säger Peter Martin, leg. läkare och grundare av Funmed.
Referenser
1) Grinspoon P. Health coaching is effective. Should you try it? Harvard health publishing 2020-04-08.
2) Gordon NF, Salmon RD, Wright BS, Faircloth GC, Reid KS, Gordon TL. Clinical Effectiveness of Lifestyle Health Coaching: Case Study of an Evidence-Based Program. Am J Lifestyle Med. 2016 Jul 7;11(2):153-166.
3) Kivelä K, Elo S, Kyngäs H, Kääriäinen M. The effects of health coaching on adult patients with chronic diseases: a systematic review. Patient Educ Couns. 2014 Nov;97(2):147-57.