Långvarig trötthet

Varför är jag så trött?

Långvarig trötthet är en av de vanligaste orsakerna till att folk söker vård. Ofta ser blodproverna som brukar tas bra ut och man blir hemskickad utan att förstå varför tröttheten inte verka vilja ge med sig.

Så här blir du patient

Några saker som läkaren vanligtvis kollar upp vid långvarig trötthet är om du har blodbrist eller nedsatt sköldkörtelfunktion. Du får ta blodstatus, sänka och järnvärde, prover på TSH och kanske T3 för sköldkörteln.

Ibland får man mäta sina markörer för B12-vitamin och folat, eftersom blodbrist också kan bero på för låga nivåer av de här vitaminerna. I vissa fall tas prov på D-vitaminstatus. Men om du inte har några andra tydliga sjukdomssymtom kan slutsatsen vara att allt ser bra ut.

På Funmed tar vi fler prover eftersom vi vill få en djupare förståelse för hur din kropp fungerar. Din sköldkörtelfunktion påverkas till exempel av flera andra faktorer som inte bara har med själva sköldkörteln att göra. Till exempel omvandlas en del av av sköldkörtelhormonet T4 till aktivt T3-hormon i levern medan en annan del omvandlas i mag-tarmkanalen och kroppens andra vävnader.

Hormoner påverkar

Andra saker som kan påverka kroppens energinivå och ämnesomsättning är bland annat hur väl dina celler omvandlar mat till energi och hur dina binjurar och signaleringen till dem fungerar. Vid kronisk stress och andra typer av påfrestningar kan hjärnans signalering till organ som binjurar fungera sämre och leda till problem med hormonproduktionen.

Hormonella förändringar hos kvinnor under menscykeln kan också bidra till trötthetssymtom. Könshormonerna har nämligen visat sig påverka sköldkörtelhormonernas nivåer i kroppen. För män är det testosteronet som är viktigast när det gäller att bibehålla normala energinivåer.

Blåljus en sömnsläckare

Idag har många människor dålig sömnkvalitet eftersom de spenderar mycket tid på skärmar nära läggdags. Det blå ljuset från skärmarna har en negativ effekt på enzymet som ansvarar för att omvandla kroppens sömnhormon melatonin.

Många har också bristande sömnkvalitet på grund av för mycket skärmtid under dagen, och särskilt tätt inpå läggdags. Problemet med att titta på skärmar på kvällen är att deras blå ljus minskar produktionen av kroppens sömnhormon melatonin.

Om du är kroniskt trött och aldrig känner dig utvilad efter en natts sömn kan det vara läge att du ser över dina sömnvanor. Du kanske måste lägga lite mer fokus på god sömnhygien, genom att bland annat undvika skärmar och starkt ljus en eller ett par timmar före läggdags. Andra saker som bidrar till god sömnkvalitet är avslappningstekniker och ett mörkt och svalt sovrum.

Har du näringen du behöver?

Problem med blodsockret på grund av insulinresistens kan också bidra till diffusa trötthetssymtom – framför allt efter måltid. Sämre blodsockerreglering och andra metabola störningar kan dessutom leda till låggradig kronisk inflammation som också förknippas med trötthet – både fysisk och mental.

Inom funktionsmedicin tittar vi på flera andra underliggande orsaker till trötthet genom ett test som mäter organiska syror i kroppen. Det ger information om flera markörer som gäller kroppens näringsstatus, ämnesomsättning och funktionen hos cellernas energiproducenter, mitokondrierna.

När aminosyror från protein, glukos från kolhydrater och fettsyror från fettet vi äter transporteras in i cellerna för förbränning, sker en rad reaktioner som utmynnar i mitokondrierna innan slutprodukten ATP (adenosintrifosfat) bildas – kroppens universella energivaluta. För att detta ska hända är det viktigt att ha normal status för B-vitaminer, karnitin och sköldkörtelhormon (T3).

För personer som äter mycket raffinerad mat, men också för vissa som äter främst växtbaserat, kan det vara svårt att få i sig all näring man behöver. Karnitin, till exempel, är ett ämne som nästan bara finns i animaliska livsmedel. Det kan även bildas naturligt i kroppen, men när vi blir äldre verkar våra karnitinnivåer sjunka, och då är det viktigt att få i sig tillräckligt med karnitin via kosten. Vid forskning om karnitin har man sett att tillskott kan lindra trötthet hos äldre.(1)

Andra faktorer som kan bidra till diffusa trötthetssymtom är obalans i tarmfloran (dysbios). Hos vissa kan detta uppstå utan att man har några uttalade symtom i övrigt. Därför har din Funmed-läkare stort fokus på analyser som gäller mage och tarm.

Läkaren har även möjlighet att titta på andra faktorer som kan orsaka eller bidra till trötthet, såsom överdriven exponering för gifter i vår omgivande miljö eller påverkan från eventuella infektioner. Det ger en övergripande helhetsbild av vad som kan bidra till dina besvär så att du kan få hjälp att återgå till ett mer energifyllt liv.

Referens

1. Malaguarnera M, Gargante MP, Cristaldi E, Colonna V, Messano M, Koverech A, Neri S, Vacante M, Cammalleri L, Motta M. Acetyl L-carnitine (ALC) treatment in elderly patients with fatigue. Arch Gerontol Geriatr. 2008 Mar-Apr;46(2):181-90. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17658628/

Publicerad 13 september 2022

Dela artikeln på