Ung man med migrän

Jag har ont i huvudet varje dag – kan det vara farligt?

Har du huvudvärk ibland? Det är vanligt och oftast helt normalt. Kanske upplever du det som en naturlig effekt av vätskebrist, av att inte ha druckit kaffe som vanligt eller efter att du har sovit dåligt.

Så här blir du patient

Huvudvärk är oftast ofarlig och lätt att bota 

De flesta av oss vet vad vi ska göra om vi får ont i huvudet. Det brukar finnas flera enkla sätt att få vanlig spänningshuvudvärk att släppa ganska snabbt. Om du däremot inte får din huvudvärk att ge med sig, eller om du har andra symtom kopplade till den – då kan det vara bra att få det utrett av en läkare.  

Hur vet jag om det är migrän eller vanlig spänningshuvudvärk? 

Illamående, ljud- och ljuskänslighet, synstörningar, ensidig huvudvärk (ofta runt ena ögat eller tinningen), yrsel och domningar är exempel på symtom som tillsammans indikerar att det kan vara migrän du lider av. 

Migrän kännetecknas bland annat av återkommande anfall som i regel pågår mellan 12 och 24 timmar (men kan för vissa vara både kortare och längre). Det finns migrän med och utan aura. Drygt en tredjedel av alla migränpatienter upplever, utöver huvudvärk, även andra neurologiska symtom. 

Viktigt att fastställa orsaken och få rätt behandling 

Upplever du huvudvärk dagligen är det viktigt att söka läkarvård för att fastställa orsaken och hitta en behandling som fungerar för dig. Vissa av symtomen på migrän liknar till sin karaktär andra sjukdomstillstånd som kan bli betydligt allvarligare. Därför ska du konsultera en läkare om du inte redan är säker på att det är migrän du lider av. 

Vad finns det för behandling mot migrän och kan den botas? 

Migrän kan inte botas, men däremot behandlas. Specialister på migrän rekommenderar ofta att man tar läkemedel för att minska frekvensen och svårighetsgraden på huvudvärken. Det finns välfungerande mediciner som du kan få utskrivna av läkare, både för att mildra och häva ett pågående anfall – och som förebyggande behandling för dig som får regelbundna attacker.  

Din livsstil kan också ha stor påverkan på hur ofta du drabbas av migränanfall. Några livsstilsfaktorer du kan jobba med för att förebygga migrän är:

  • sömnoptimering 

  • stresshantering 

  • kostförändringar (kan vara att utesluta gluten, koffein eller andra livsmedel du inte tål). 

Migrän är vanligare hos kvinnor än hos män – och ofta ”växer den bort” i klimakteriet, vilket bekräftar forskningsstudier som visar att hormoner påverkar sjukdomen. Många kvinnor med migrän kan också se ett samband mellan anfallen och var de befinner sig i sin cykel. 

Kronisk migrän rankas som den sjunde mest funktionsnedsättande sjukdomen i världen 

När en person har migränanfall under minst hälften av månadens dagar kallas det för kronisk migrän. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är mellan 1,7 och 4 procent av alla vuxna i världen drabbade av kronisk migrän. Sjukdomen finns på plats sju på listan över världens mest funktionsnedsättande sjukdomar.

Kan migrän vara farligt? 

I de allra flesta fallen är migrän helt ofarligt, men kan vara riktigt obehagligt. I de sällsynta fall där migrän kan bli farligt beror det på att det har övergått i en migränutlöst hjärninfarkt. Då har blodtillförseln till hjärnan minskat så kraftigt att en del av hjärnvävnaden har blivit skadad. Detta tillstånd är en form av stroke och kännetecknas av att aura-fasen pågår under flera dagar. Risken för detta tycks öka om du röker och använder hormonella preventivmedel. 

När bör jag söka vård?

Du ska alltid söka läkare för att fastställa att din huvudvärk är migrän.

Du bör söka vård om

  • du får ett migränanfall som pågår i flera dygn

  • du fått migränmedicin utskriven men inte blir hjälpt av den 

  • du får feber och känner dig stel i nacken

  • huvudvärken kommer plötsligt och upplevs intensiv och skarp

  • du får andra symtom som du inte känner igen. 

Funmed

Text

Eva Lethagen, leg läkare

Medicinsk granskning

Publicerad 04 maj 2022

Dela artikeln på