Peter Martin föreläser framför white board

7 orsaker till att ingen lyckats skala upp funktionsmedicinsk vård – på 30 år

Funktionsmedicin uppkom 1991 i USA och är en vetenskapsbaserad utveckling av skolmedicin där vi ser hela individen och har stort fokus på att hitta och åtgärda de underliggande orsakerna till sjukdomar och symtom.

Så här blir du patient

I Sverige är funktionsmedicin relativt nytt och okänt, medan det i till exempel England, Australien och USA finns många erfarna och duktiga utövare. Problemet är att nästan alla kliniker är små med bara en eller två läkare. När hälften av befolkningen har en kronisk sjukdom kan man verkligen fråga sig varför ingen tagit denna effektiva och långsiktigt hållbara vårdform till ”industriell skala” under alla dessa år. Här nedan kommer mina reflektioner över varför världen ännu inte sett företag som utvecklat storskalig funktionsmedicin – och vad Funmed gör för att ändra på detta.

Funktionsmedicin är stort

Helhetstänket gör funktionsmedicin till ett gigantiskt område vilket gör det svårt att strukturera. Människor är ju komplexa varelser i en komplex miljö. Funktionsmedicin ser alltid hela individen och vill kartlägga allt från livshistoria, livsstil och symptom, till biokemi, tarmflora, toxiner, inflammation och näringsbrister. Detta kan göras på en myriad olika sätt och med olika fokus och man väljer därför ofta att helt anpassa utredningen efter varje patient.

Likaså är den funktionsmedicinska utövarens verktygslåda för val av behandling otroligt stor och med varierande evidensunderlag. Hur prioriterar man och anpassar alla dessa möjliga behandlingsvägar för varje unik patient: eliminationskoster, näringstillskott, antimikrobiell behandling, meditation, terapi, fysioterapi och råd om sömn, stress och rörelse? Funktionsmedicin blir snabbt spretigt och svårt att definiera om man inte skapar en tydlig struktur för sitt arbetssätt.

Funmeds lösning är att göra en grundlig lab-utredning, som är likartad för alla patienter, för att kartlägga de viktigaste områdena först. Vi jobbar sedan noga med att fokusera på de behandlingsmetoder som har starkast vetenskapligt underlag i dagsläget. Vi gör således inte ”allt med alla” och kan på så sätt se till att alla coacher och läkare jobbar fokuserat och på ett likartat sätt.

Avsaknad av systemtänk

De flesta som startar en funktionsmedicinsk mottagning gör det för att de brinner för att hjälpa individer till varaktig hälsa. Den typiska utövaren har läkt sig själv med funktionsmedicin eller haft ett långvarigt eget hälsointresse. Verksamheten har fokus på de individer man vill hjälpa och väldigt få av dem som startar en funktionsmedicinsk klinik tänker i termer av system som sätts upp för ett flöde av många patienter.  De man hjälper kan få fantastisk vård, men det krävs en stor insats och mycket tid och arbetet bedrivs i liten skala.

Funmed grundades med 15 års läkemedelsforskning i ryggen och med vetskapen om att det behövs en tydlig process för att kunna hjälpa många patienter med funktionsmedicin. Denna bakgrund är en styrka när vi växer och alla våra medarbetare jobbar varje dag på att göra processen än bättre.

Funktionsmedicin är administrativt krävande

När man lägger ett ”tusenbitarspussel” för varje patient måste stora mängder information hanteras. Vid varje patientbesök skall läkaren eller den funktionsmedicinska coachen ha tillgång till hälsohistorien, aktuella symptom, patientens frågeställningar, tidigare behandlingsplaner och massor av labdata. Det krävs ett närmast heroiskt arbete för att få allt på plats ”manuellt”, men på Funmed arbetar vi med att digitalisera allt det repetitiva administrativa arbetet. Allt för att sänka kostnaderna och se till att patientens resa med oss blir så smidig och effektiv som möjlig.

Labtester är kostsamma

Att mäta är att veta, men självklart kostar det pengar att analysera de prover du lämnar hos oss. Dessutom utförs bara ett fåtal av de funktionsmedicinska labtesterna i Sverige, så de flesta proverna måste skickas till USA, England och Tyskland. Hos Funmed kan labtester ofta stå för halva kostnaden. Fördelen med att växa är att vi som större kund kan pressa ner priserna och på sikt kommer teknikutveckling och konkurrens på marknaden troligen halvera kostnader för labtesterna vi använder. Å andra sidan kommer nya möjligheter att mäta ännu fler saker för att förstå din biokemi göra att kostnaderna ändå bibehålls.  

Privata finansieringen hämmar

Det är få som vet att en timme med en läkare på en vårdcentral kostar ca 3000 kronor, och detta är något alla privata vårdgivare utan avtal med regionen (landstinget) måste ta betalt för. Våra befintliga vårdsystem från 1900-talet premierar kortsiktiga symptomdämpande åtgärder och inte att lösa människors hälsoproblem från grunden. Därför behöver patienter idag betala ur egen ficka. Det faktum att politiker väljs på fyra år motverkar skattefinansiering av långsiktigt hållbara vårdinsatser och gör det svårt att förändra det reaktiva vårdsystemet till att bli mer proaktivt och att premiera prevention.

Försäkringsbolag har framgångsrikt börjat anlita mer holistiska vårdgivare på senare år, men eftersom funktionsmedicin varit så litet, har det dröjt ända tills nu innan de kan ta del av våra effektiva metoder på bred front. Många tror att Funmeds kunder är förmögna, men faktum är att våra kunder mer är ett någorlunda tvärsnitt av samhället. Vi har en stor grupp som varit sjukskrivna länge och tar sina sista sparpengar för att få hjälp att må bättre och självklart vore det mer rimligt att deras utredning och i viss mån behandling bekostades av skattepengar.

Allt fler företag förstår att de kan tjäna pengar på att optimera sina medarbetare och Funmed jobbar i växande grad med både ledningsgrupper och övriga anställda i företag som fattat galoppen. En rolig utveckling att följa!

Värdegrund och utbildning

För att driva funktionsmedicin i större skala krävs att de anställda läkarna och funktionsmedicinska coacherna har samsyn kring viktiga frågor. Annars skulle vården bli väldigt ojämn. Ska man jobba i Funmeds team av utövare krävs att man har ett tydligt vetenskapligt förhållningssätt, men även en evolutionsbaserad syn på människan som art. Man får inte vara ”religiöst övertygad” om att skall äta en viss kost eller leva på ett visst sätt utan alltid ge individuellt utformade råd och man måste dessutom vara beredd att ändra sina råd när nya studier och nya rön kommer.

En framgångsfaktor hos oss är att alla läkare måsta gå igenom samma sexmånadersutbildning i funktionsmedicin och evolutionsmedicin och motsvarande gäller de funktionmedicinska coacherna. På så sätt har vi en gemensam bas och kan enklare samarbeta och tillsammans utveckla funktionsmedicin.

Investerares tro på funktionsmedicinska företag

För att bygga upp ett stort vårdföretag krävs många miljontals kronor och investerare som är villiga att satsa pengar på funktionsmedicin.  Givet alla utmaningar ovan har det varit svårt att övertyga investerare att de kommer tjäna pengar på satsningar i funktionsmedicinska företag. Funktionsmedicin är ju dessutom ett nytt paradigm och för majoriteten har det varit svårt att förstå. Men nu har samhällsutvecklingen med bördan av kroniska livsstilssjukdomar, covid-pandemin och ett växande fokus på den personliga hälsan lett till att det blåser medvind. Investeringar i vårdföretag med stark teknikryggrad har nu nått rekordnivåer och under kommande fem åren kommer vi se stora satsningar även inom funktionsmedicin.

Men nu är det i ärlighetens namn inte riktigt sant att ingen skalat upp funktionsmedicin. Parsley Health i USA med dr Robin Berzin i spetsen är ett fint företag som grundades 2016. De har nu ca 35 läkare – men det har också krävts 36 miljoner dollar i investeringar för att nå dit.

Funmed vill vara den drivande kraften i att transformera det västerländska reaktiva vårdsystemet till att bli proaktivt. Vår vision är att äntligen bryta vallarna och skala upp funktionsmedicin till de nivåer som samhället behöver. Vi vill bli bäst i världen på att leverera kostnadseffektiv precisionshälsa. Vill du följa och stödja oss längs vägen?

Peter Martin

Text

Publicerad 10 juni 2021

Dela artikeln på