Så mår Almedalsbesökaren

Livsstilssjukdomar vanliga bland Almedalsbesökarna

Över häften av besökarna i Almedalen har problem med hälsan, som till exempel mag-tarmproblem, migrän eller astma samt problem med sköldkörteln. Det framkommer i de intervjuer med nästan 250 slumpvist utvalda personer som Funmed genomförde 3–5 juli 2022.

Precisionshälsa var ett hett ämne i Almedalen, med ett antal seminarier. Utvecklingen drivs av många aktörer, såsom Svenska Läkaresällskapet, Läkarförbundet, Forska!Sverige och Karolinska Institutet. Funmeds VD och grundare Peter Martin föreläste om precisionshälsa på arenan Det nya vårdlandskapet. Inför seminariet gjorde Funmed nästan 250 intervjuer med besökare i Almedalen

– I dag lider nästan halva den svenska befolkningen av minst en kronisk sjukdom. Det innebär att fem miljoner människor kämpar med olika hälsoproblem varje dag. Det är fem miljoner för många. Våra intervjuer i Almedalen bekräftar de siffrorna, säger Peter Martin, VD och grundare av företaget Funmed. Peter Martin och Funmed-klinikerna är pionjärer inom precisionshälsa för behandling av just livsstilssjukdomar. Det handlar om att kartlägga varje patient med frågeformulär och labbmarkörer och sedan behandla de underliggande orsakerna till sjukdom och ohälsa med individualiserade behandlingsplaner, och på så sätt minska lidande och även spara pengar för samhället. – En viktig del är att införa en allmän screening i samhället. I vår Almedalsundersökning framkommer att hela 65 procent av de tillfrågade inte har mätt sitt blodsocker det senaste året. Genom att mäta tex blodsocker, midjemått och blodtryck regelbundet kan vi undvika att människor utvecklar diabetes och metabolt syndrom, säger Peter Martin. Peter Martin vill se en förändring av svensk sjukvård när det gäller livsstilssjukdomar. Förutom en allmän screening vill han se en förändrad vårdmodell som fokuserar mer på prevention och de underliggande orsakerna till ohälsa. Vidare behöver svenska läkare utbildas inom nutrition och precisionshälsa. Dessutom krävs utveckling av nya incitamentsmodeller inom vården där man får betalt för att göra och hålla människor friska.

Fakta om intervjuerna Intervjuerna genomfördes med slumpmässigt utvalda deltagare via ett digitalt frågeformulär 3-5 juli 2022.

Publicerad 06 juli 2022

Dela artikeln på