Lovisa njuter av en kopp kaffe på stranden.

Lovisas resa från trött och ledsen till energisk och glad

Lovisa Rönbeck kom till Funmed med en lång och mycket komplex historia av värk och ohälsa. Fast besluten att söka grundorsaken till sina problem inledde hon en behandlingsresa tillsammans med sitt vårdteam.

Så här blir du patient

Så långt tillbaka Lovisa kan minnas har hon haft problem med sin hälsa. Redan som liten utvecklade hon symtom som blåsor i munnen och magsmärtor. Hon fick kraftiga reaktioner på olika typer av föda. Som barn och tonåring fick hon täta penicillinkurer, hade lunginflammation, öroninflammation och halsfluss vid flera tillfällen. Hon fick diagnosen endometrios och medicinerades med p-piller. Känsligheten för mat har tilltagit med åren.

En turbulent och sorglig period med sjukdom och dödsfall i familjen orsakade kraftig stress och en lång rad fysiska symtom som ofrivillig viktnedgång och högt blodtryck. Som biverkning av ett läkemedel för hormonbehandling fick hon godartad lägesyrsel, kristallsjuka och sedemera även otoskleros som lett till dövhet på vänster öra. Hon fick dessutom problem med tandkött och tänder. Hon utvecklade även hypotyreos och led av kraftig trötthet och orkeslöshet.

Svårigheter att ställa in medicineringen – Levaxin för hypotyreos – orsakade en kraftig viktuppgång på 20 kilo på kort tid, samt stora problem med svullnad och känselförlust i hud och underliv. Under en period orkade Lovisa knappt ta sig ur sängen. Det dåliga måendet ledde till depression och till och med självmordstankar. Antalet besök i sjukvården var otaliga – men tröttheten och det dåliga måendet bestod.

En positiv vändning

Våren 2019 sker en vändning. Då får Lovisa – via en dansk läkare – testa en annan medicinering för hypotyreos och så här beskriver hon själv måendet i sin dagbok:

”Jag känner skillnad på flera olika sätt. Jag är lugnare inombords, pirret/kolsyran i bröstet är borta. Hjärtat är lugnare, jag har inte konstant sockerdricka i armar, händer, smalben och fötter. Jag har mycket lättare att andas, jag andas i långa drag, alldeles av mig själv, utan att behöva anstränga mig för att dra ner luften. Jag känner att magen rör sig när jag andas, den höjer och sänker sig. Det går att slappna av i kroppen. Svullnaderna i fötter och händer har minskat och mina ringar sitter inte lika hårt. Min hud är inte längre helt bortdomnad, jag känner när jag tar på huden.”

Lovisa mår allt bättre och fortsätter skriva dagbok:

”Känseln är tillbaka på sidan av halsen, höger öra, bröst, lår och underliv. Kan känna smekningar och jag kan rysa igen. Jag är mycket gladare, piggare och snabbare. Jag har bättre reaktionsförmåga och är en säkrare bilförare. Jag uppfattar saker runtomkring mig mycket snabbare. Jag har blivit mycket smalare, ringarna sitter löst och ramlar av. Jag ser knölar och senor på fötter och vrister. Anklarna är inte svampiga längre, det är hårt och senigt.”

”Välkommen till Funmed!”

Trots att Lovisa nu mår mycket bättre känner hon att det finns en bit kvar att gå. Hon kontaktar Funmed för att gå till botten med grundorsakerna till sina hälsoproblem. Hon får en tid hos dr Peter Martin, efter att ha lyssnat på en av hans föreläsningar om sköldkörteln ett år tidigare.

– Trots att jag mådde bättre tog jag chansen att få komma till Funmed, och därefter har det bara blivit ännu bättre. Peter styrde upp med att ta en mängd blodprover, avföringsprov och SIBO-test. Jag hade brist på flera B-vitaminer, magnesium, omega-3, alldeles för mycket kvicksilver, bakteriell dysbios, svampdysbios, malabsorption, tarmirritation, läckande tarm och SIBO.

Lovisa har haft livslånga problem med ont i magen och hon hade slutat med gluten redan innan hon kom till Funmed, men hon åt ägg och mjölkprodukter. Hon åt även regelbundet mat med mycket oxalater, som spenat, kiwi och hallon.

Hösten 2019 inledde Lovisa sin behandling med sex veckors uteslutningskost. Hon säger att hon nog aldrig mått bättre i hela sitt liv än under veckorna med bara kött, salt, örter, benbuljong, kamomillte och vatten. Hon hade inte ont i magen en enda gång, den var helt platt och lugn hela tiden och hon sov gott om nätterna.

”Jag är full av energi och jag är glad”

Kosten idag består av mer än bara kött, men det är fortfarande basen. Kosten kan betecknas som lågoxalat- och lågkolhydratkost. Utöver benbuljong och kött äter hon bland annat bär, gurka, avokado, zucchini, svamp, dadlar och grön sallad. Lite nötter slinker ner ibland och hon har testat att återinföra ägg och mejeriprodukter, men backat igen då de orsakade svullnad.

– Jag har blivit mycket rörligare och jag har inte längre kvar värken i höfter, knän och leder. Min värk i händer och fingrar är borta, de är pigga och lättrörliga. Jag har gått ner 15 kilo och jag har återgått till min normala BH-storlek. Jag kan ha mina gamla skor och kläder. Jag kan springa och jag är smidig i kroppen. Jag sover oftast hela nätter, det är sällan jag vaknar på natten nu, och jag snarkar inte längre. Jag skuttar upp ur sängen när jag vaknar, jag är full av energi och jag är glad.

Peter Martins kommentar

Det räckte att bara läsa igenom Lovisas långa historia av ohälsa för att gissa att de flesta av hennes problem härstammade från problem i magen. Med en blindtarmsoperation i bagaget och åratal av antibiotikabehandling med bredspektrumantibiotika i form av Tetralysal blir man inte överraskad när man i provsvaren hittar både extrema nivåer av vätgas i SIBO-testet och tydliga indikationer på svampöverväxt i tarmarna.

Svampöverväxt i magtarmkanalen efter antibiotikabehandling är känd sedan 1950-talet, men är inte något som är allmänt vedertaget i konventionell vård ännu, även om forskningsrapporterna kommer allt tätare. Fyndet av svampdysbios i provsvaren stöddes av hudsvamp på tår och fötter och ett stort sötsug, vilket är vanligt vid svampöverväxt. Lovisa hade ju tidigare i livet “varit en riktig godisråtta” som hon själv sade. Svampar älskar socker.

Intressant är också att trots att det hos Funmed ingår en panel av över 50 “vanliga” blodprover så syntes inte mycket avvikelser där, förutom förhöjda TPO-antikroppar mot sköldkörteln och folat >50. Högt folat (folsyra) kan stödja diagnosen SIBO eftersom de överväxta bakterierna kan tillverka massor av extra folater som ger höga värden i blodet, men tyvärr ofta av en sort som vi människor inte har nytta av.

När Lovisa och jag träffades första gången hade hon också rodnad i ansiktet – rosacea – som också har en tydlig koppling till SIBO. Dessutom sköra och mjuka naglar samt Beau's linjer som är tvärgående linjer över naglarna som visar att de i perioder inte växt som de ska.

Det har varit fantastiskt att se Lovisa ta makten över sin hälsa och steg för steg bli starkare både fysiskt och mentalt. Dessutom är SIBO, sötsug och rosacea nu borta, naglar och hud är i ordning igen. Skillnaden är stor, men målet är att hon skall kunna bredda sin kost ännu mer och fortfarande må lika bra, och det kan ta ett tag. Men visst är Lovisas fall ett exempel på att Funmeds funktionsmedicinska kartläggning av brister och obalanser ger både vårdteamet och patienten verktygen för att effektivt prickskjuta bort de underliggande problemen och uppnå precisionshälsa.

Annika Rane

Text

Peter Martin VD, grundare, leg. läkare, med. dr.

Medicinsk granskning

Publicerad 31 januari 2023

Dela artikeln på