Gravid kvinna i höstigt landskap

Mannens roll vid ofrivillig barnlöshet – kost och livsstil viktiga pusselbitar

Vi vill ha barn men jag har dålig kvalitet på mina spermier! Vad kan jag göra för att minska risken för att min partner och jag drabbas av ofrivillig barnlöshet?

Så här blir du patient

Vi vill ha barn men jag har dålig kvalitet på mina spermier! Vad kan jag göra för att minska risken för att min partner och jag drabbas av ofrivillig barnlöshet?

Det talas om en fruktbarhetskris, åtminstone enligt en stor metaanalys som gjordes 2017. Den omfattade hela 185 forskningsstudier och totalt 42 000 män. Resultaten visade att spermieantalet hos män i västvärlden hade halverats på knappt trettio år!(1)

Det här visade metaanalysen: 

1973 var den genomsnittliga spermiekoncentrationen hos yngre män 99 miljoner per milliliter sädesvätska. 

2011, tjugoåtta år senare, hade koncentrationen sjunkit till i genomsnitt 47 miljoner per milliliter. 

Den absolut lägsta mängd som behövs för befruktning ligger runt 10–15 miljoner per milliliter, men redan ett värde under 40 miljoner innebär lägre kapacitet.(2)

I Danmark, där flest barn föds genom assisterad befruktning, har cirka 40 procent av alla män sämre spermiekvalitet med en koncentration på under den här gränsen.

Eftersom studier om ofrivillig barnlöshet oftast tittar på deltagare som redan har problem med infertilitet, är det inte säkert att den här uppmätta minskningen gäller befolkningen i allmänhet. Trots det är studien en väckarklocka, både för forskare och för hälsovårdsmyndigheter över hela världen.

– Det är viktigt att orsakerna till den här kraftiga minskningen utreds så att ytterligare försämring kan förebyggas, säger Hagai Levine som ledde forskningsprojektet vid Hebrew University i Jerusalem.

– Lågt spermieantal är ett tecken på att det är något fel med mäns hälsa överlag, understryker forskarkollegan Shanna Swan som är professor i miljömedicin, i en artikel i Washington Post.(3)

Plastkemikalier minskar mannens testosteronnivå

En orsaksfaktor som ofta nämns i samband med infertilitet hos män är den ökande belastningen från olika hormonlika kemikalier och miljögifter.

Redan 1992 varnade danska och tyska forskare för att mäns spermiekvalitet har försämrats kraftigt sedan 1930-talet.(4) Drygt tjugo år senare konstaterar huvudforskaren från den gruppen, tillsammans med medförfattaren Shanna Swan, att det finns ett direkt samband mellan hormonstörande ämnen i allt från bekämpningsmedel till ftalater (de mjukgörande ämnena i plaster) och de negativa effekterna på mannens könsutveckling och spermiefunktion redan i moderlivet.(5)

– Det råder ingen tvekan om att hormonstörande kemikalier kan störa reproduktionen hos människor och djur på flera olika sätt, säger Shanna Swan till Vetenskapsradion i P1. Det är något vi ser på många fronter, inte bara när det gäller minskat spermieantal.(6)

Flera av de här ämnena liknar det kvinnliga könshormonet östrogen och leder därför till ökad ”feminisering”.(7) Det betyder att mängden manligt könshormon (testosteronnivån) minskar hos pojkfoster. För flickor kan den ökade östrogenhalten innebära tidigare pubertet och större risk för bröstcancer senare i livet.

Båda de blivande föräldrarna bör vara försiktiga med hur mycket främmande kemikalier de utsätter sig för, i exempelvis rengöringsprodukter, hygienartiklar, möbler, textilier, färger, ”luftrenare” och plaster. Och inte bara för sin egen skull utan också i högsta grad för sitt eventuella barns framtida fortplantningsförmåga. Det är under graviditetens första tre månader som fostret är extra känsligt för hormonstörande ämnen.

Förbättra din fertilitet med kosten

Många blir förvånade när de får höra att kosten kan förbättra chanserna att bli pappa. Ändå har det gjorts ganska många studier på män där man undersökt effekten av kost och specifika näringsämnen på spermiernas antal, rörlighet och kvalitet.

Italienska forskare som nyligen publicerat resultaten från en kontrollerad studie på 263 män rapporterar exempelvis att deltagarnas spermiekvalitet ökade efter att de ätit traditionell medelhavskost i fyra månader.(8) En sådan kost innehåller mycket fisk, skaldjur, kött, grönsaker och olivolja. 

Liknande resultat med förbättrad fertilitet har setts i flera andra undersökningar, bland annat en dansk studie från förra året som omfattade 2 935 unga män i åldern 18–19. Bäst spermiekvalitet och spermiekoncentration uppmättes hos dem som åt en kost med mer naturliga livsmedel, inklusive kött, grönsaker, frukt och fullkorn, och som hade ett lägre intag av socker, charkuterier och snabbmat.(9)

Socker sabbar dina testosteronnivåer

Vi svenskar är riktiga sockergrisar, något som märks på den tilltagande övervikten. Och ju mer övervikt, desto lägre testosteronhalt, visar forskningen. Tråkigt nog leder låga testosteronnivåer i sig lätt till övervikt, så risken är att du hamnar i en ond cirkel av metabola rubbningar. Den effektivaste behandlingen är att äta så lite socker- och mjölprodukter (stärkelse) att dina blodsocker- och insulinnivåer hålls i schack.  

Socker kan dessutom stimulera en process där testosteron omvandlas till östrogen. Processen börjar med att socker drar igång frisättningen av insulin, som i sin tur ökar tillverkningen av enzym som kallas desaturas. 

Desaturas omvandlar omega-6-fettsyran linolsyra – som de flesta äter för mycket av (tänk vegetabiliska oljor i allt från potatischips till färdigrätter och bakverk) – till den inflammationsfrämjande fettsyran arakidonsyra. Arakidonsyra lägger sedan grunden till en inflammationskaskad i kroppen där enzymet aromatas bildas, som konverterar testosteron till östrogen.(10)

Det här visar hur viktigt det är att jobba med grundorsakerna till låga testosteronnivåer. Att bara göra ett testosteron-test och sedan fylla på med testosteron om nivåerna är låga, är inte så smart om din livsstil leder till lägre nivåer och att en del av ditt testosteron omvandlas till östrogen.

Öl – en dubbel riskfaktor

Tänk på att öl, särskilt maltrika ölsorter, innehåller en massa stärkelse (= socker) och dessutom humle som har östrogenliknande egenskaper.

Vård som förbereder kroppen för befruktning

På engelska talar man om preconception care, vård inför graviditeten, som går ut på att förbereda kroppen för befruktning på ett så bra sätt som möjligt – att undvika stress och gifter i vardagen, att sova bra, röra på sig och äta en näringsrik kost. Vissa forskare rekommenderar också att preconception care bör tillämpas i högre utsträckning inom vården.(11)

Om du är intresserad av preconception care kan du få hjälp av Funmeds funktionsmedicinskt utbildade läkare och hälsocoacher för att hitta en hälsosam livsstil som passar dig.

Kan kosttillskott hjälpa? Finns det specifika näringsämnen och kosttillskott som kan hjälpa vid ofrivillig barnlöshet? Flera genomgångar av forskningen har gjorts som tyder på att tillskott av vissa näringsämnen kan ha positiva effekter.(12-14) I listan nedan hittar du några av de ämnen som tas upp i den största systematiska forskningsöversikten hittills om näring och mäns fertilitet.(15)

Samtidigt ska du vara medveten om att tillskott av vitaminer och antioxidanter sannolikt inte gör någon skillnad om du inte behöver dem – och kanske inte heller om du inte gör andra nödvändiga förändringar. 

Det tyder i alla fall en amerikansk undersökning från 2020 på. Där fick hälften av en grupp infertila män, med en medelålder på 34 år och ett genomsnittligt BMI på 27,7 (övervikt), ta en cocktail av antioxidanter som C-, D- och E-vitamin, folat, selen och zink i minst tre månader och upp till ett halvår. De gjorde inga andra förändringar av sin livsstil och behandlingen hade ingen inverkan på chansen att deras respektive (fertila) partner blev gravida.(16)

Omega-3 Omega-3-fettsyror som finns i fet fisk som makrill, sill och sardiner tycks öka både spermiernas antal och rörlighet.(17) Anledningen kan vara att spermiernas cellmembran innehåller mer fleromättade fettsyror än andra celler i kroppen.

Q10 För mycket oxidativ stress lyfts ofta fram som en orsak till sämre spermiekvalitet och -funktion, bland annat genom att fluiditeten och genomsläppligheten hos spermiernas cellmembran förändras.(18)

Coenzym Q10 är en antioxidant som visat sig kunna minska risken för skador på spermiernas dna från oxidativ stress.(19) Tillskott har bland annat visat sig förbättra spermiernas rörlighet hos infertila män.

Selen Även selen förknippas med en ökning av spermieantal och -rörlighet, troligtvis på grund av att selen ingår i ett enzym som skyddar våra celler mot oxidativ stress.  

Ett överskott av oxidativ stress beror på ökad mängd reaktiva syreföreningar (ROS) i kroppen eller nedsatt antioxidantförmåga på grund av ett lågt intag av antioxidanter via kosten, hög belastning från miljögifter eller nedsatt funktion hos kroppens egna antioxidanter som finns i stora mängder i sädesvätska och är viktiga för spermiekvaliteten.(20)

Folat Folat är viktigt för att kroppen ska kunna bilda proteiner och dna och förknippas med högre spermieantal och spermiekvalitet i flera studier. Dessutom ingår folat tillsammans med B-vitaminerna B6 och B12 i omsättningen av så kallade metylgivare som bidrar till tillverkning och reglering av dna.

Det är relativt vanligt med förändringar i en gen som kallas MTHFR (metyl-tetra-hydro-folat). Den här genen behövs för att tillverka ett enzym med samma namn, som omvandlar folat i kosten till den aktiva formen 5-MTHF som kroppen kan använda.(21) Personer med defekter i den här genen kan behöva äta extra mycket folatrika bladgrönsaker och kanske också ta tillskott av B-vitaminer. Detta gäller framför allt de som är homozygota för defekten, alltså de som har två kopior av den förändrade genen.(22)

Zink

Tillskott av zink har testats antingen enskilt eller tillsammans med folsyra (den syntetiska versionen av folat). Forskarna skriver att intag av folsyra + zinksulfat verkar kunna förbättra spermiekoncentrationen medan tillskott av enbart zink tycks påverka andra spermierelaterade parametrar som koncentration och rörlighet.

En kombination av zinksulfat och folsyra i 26 veckor gav ökat spermieantal med hela 74 procent i en dubbelblind kontrollerad studie av infertila män.(23) Folsyra är viktigt för att kroppen ska kunna bilda proteiner och dna och därmed även för spermieproduktionen.

L-karnitin Flera studier har visat att tillskott av den här aminosyran kan bidra till normal fertilitet. Den fungerar dels som en antioxidant, dels som en transportör av fettsyror in i mitokondrierna där cellernas energiproduktion sker. (24,25)

Vill du veta mer om hur Funmed kan hjälpa just dig? Läs mer om medlemskap HÄR och boka ett kostnadsfritt introduktionssamtal – helt utan förpliktelser.

Referenser

1 Levine H, Jørgensen N, Martino-Andrade A, Mendiola J, Weksler-Derri D, Mindlis I, Pinotti R, Swan SH. Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis. Hum Reprod Update. 2017 Nov 1;23(6):646-659.

2 Skakkebaek NE. Normal reference ranges for semen quality and their relations to fecundity. Asian J Androl. 2010 Jan;12(1):95-8.

3 Eunjung Cha A. Sperm concentration has declined 50 percent in 40 years in three continents. Washington Post 2017-07-25. Hämtad 2021-09-20: https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2017/07/25/sperm-concentration-has-declined-50-percent-in-40-years/

4 Carlsen E, Giwercman A, Keiding N, Skakkebaek NE. Evidence for decreasing quality of semen during past 50 years. BMJ. 1992 Sep 12;305(6854):609-13.  

5 Skakkebaek NE, Rajpert-De Meyts E, Buck Louis GM, Toppari J, Andersson AM, Eisenberg ML, Jensen TK, Jørgensen N, Swan SH, Sapra KJ, Ziebe S, Priskorn L, Juul A. Male Reproductive Disorders and Fertility Trends: Influences of Environment and Genetic Susceptibility. Physiol Rev. 2016 Jan;96(1):55-97.

6 Sveriges radio. Spermageddon – så hotas vår förmåga att få barn. Vetenskapsradion på djupet, 2021-05-04. 

7 Friström A. Utsatt från start. Sveriges Natur nr 1-2011. Hämtad 2021-09-20: https://www.sverigesnatur.org/arkiv/utsatt-fran-start/

8 Montano L, Ceretti E, Donato F, Bergamo P, Zani C, Viola GCV, Notari T, Pappalardo S, Zani D, Ubaldi S, Bollati V, Consales C, Leter G, Trifuoggi M, Amoresano A, Lorenzetti S; FASt study group. Effects of a Lifestyle Change Intervention on Semen Quality in Healthy Young Men Living in Highly Polluted Areas in Italy: The FASt Randomized Controlled Trial. Eur Urol Focus. 2021 Feb 10:S2405-4569(21)00041-9.

9 Nassan FL, Jensen TK, Priskorn L, Halldorsson TI, Chavarro JE, Jørgensen N. Association of Dietary Patterns With Testicular Function in Young Danish Men. JAMA Netw Open. 2020 Feb 5;3(2):e1921610. 

10  Williams G. Aromatase up-regulation, insulin and raised intracellular oestrogens in men, induce adiposity, metabolic syndrome and prostate disease, via aberrant ER-α and GPER signalling. Mol Cell Endocrinol. 2012 Apr 4;351(2):269-78.

11 Genuis SJ, Genuis RA. Preconception Care: A New Standard of Care within Maternal Health Services. Biomed Res Int. 2016;2016:6150976.

12 Omar MI, Pal RP, Kelly BD, Bruins HM, Yuan Y, Diemer T, Krausz C, Tournaye H, Kopa Z, Jungwirth A, Minhas S. Benefits of Empiric Nutritional and Medical Therapy for Semen Parameters and Pregnancy and Live Birth Rates in Couples with Idiopathic Infertility: A Systematic Review and Meta-analysis. Eur Urol. 2019 Apr;75(4):615-625.

13 Stephenson J, Heslehurst N, Hall J, Schoenaker DAJM, Hutchinson J, Cade JE, Poston L, Barrett G, Crozier SR, Barker M, Kumaran K, Yajnik CS, Baird J, Mishra GD. Before the beginning: nutrition and lifestyle in the preconception period and its importance for future health. Lancet. 2018 May 5;391(10132):1830-1841.

14 Mora-Esteves C, Shin D. Nutrient supplementation: improving male fertility fourfold. Semin Reprod Med. 2013 Jul;31(4):293-300. 

15 Salas-Huetos A, Rosique-Esteban N, Becerra-Tomás N, Vizmanos B, Bulló M, Salas-Salvadó J. The Effect of Nutrients and Dietary Supplements on Sperm Quality Parametehtrs: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Adv Nutr. 2018 Nov 1;9(6):833-848.

16 Steiner AZ, Hansen KR, Barnhart KT, Cedars MI, Legro RS, Diamond MP, Krawetz SA, Usadi R, Baker VL, Coward RM, Huang H, Wild R, Masson P, Smith JF, Santoro N, Eisenberg E, Zhang H; Reproductive Medicine Network. The effect of antioxidants on male factor infertility: the Males, Antioxidants, and Infertility (MOXI) randomized clinical trial. Fertil Steril. 2020 Mar;113(3):552-560.e3.

17 Hosseini B, Nourmohamadi M, Hajipour S, Taghizadeh M, Asemi Z, Keshavarz SA, Jafarnejad S. The Effect of Omega-3 Fatty Acids, EPA, and/or DHA on Male Infertility: A Systematic Review and Meta-analysis. J Diet Suppl. 2019;16(2):245-256.

18 Shamsi MB, Venkatesh S, Kumar R, Gupta NP, Malhotra N, Singh N, Mittal S, Arora S, Arya DS, Talwar P, Sharma RK, Dada R. Antioxidant levels in blood and seminal plasma and their impact on sperm parameters in infertile men. Indian J Biochem Biophys. 2010 Feb;47(1):38-43.

19 Alahmar AT, Calogero AE, Singh R, Cannarella R, Sengupta P, Dutta S. Coenzyme Q10, oxidative stress, and male infertility: A review. Clin Exp Reprod Med. 2021 Jun;48(2):97-104.

20  Atig F, Kerkeni A, Saad A, Ajina M. Effects of reduced seminal enzymatic antioxidants on sperm DNA fragmentation and semen quality of Tunisian infertile men. J Assist Reprod Genet. 2017 Mar;34(3):373-381.

21 NIH. MTHFR gene variant. Hämtad 2021-09-20: https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/10953/mthfr-gene-variant

22  Wu W, Shen O, Qin Y, Niu X, Lu C, Xia Y, Song L, Wang S, Wang X. Idiopathic male infertility is strongly associated with aberrant promoter methylation of methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR). PLoS One. 2010 Nov 9;5(11):e13884.

23  Wong WY, Merkus HM, Thomas CM, Menkveld R, Zielhuis GA, Steegers-Theunissen RP. Effects of folic acid and zinc sulfate on male factor subfertility: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Fertil Steril. 2002 Mar;77(3):491-8. 

24 Garolla A, Maiorino M, Roverato A, Roveri A, Ursini F, Foresta C. Oral carnitine supplementation increases sperm motility in asthenozoospermic men with normal sperm phospholipid hydroperoxide glutathione peroxidase levels. Fertil. Steril. 2005;83:355–361.

25 Zhang X, Cui Y, Dong L, Sun M, Zhang Y. The efficacy of combined l-carnitine and l-acetyl carnitine in men with idiopathic oligoasthenoteratozoospermia: A systematic review and meta-analysis. Andrology. 2019;52:e13470.

Helene Sandström

Text

Publicerad 07 oktober 2021

Dela artikeln på