Tre glada medarbetare runt bord med kaffkoppar

Funmeds företagshälsa – att vara frisk på riktigt

På Funmed arbetar vi med precisionshälsa och funktionsmedicin. Det innebär att vi jobbar med att identifiera och behandla nedsatta funktioner i ett tidigare skede på skalan mellan hälsa och sjukdom. Då är utvecklingen mot sjukdom lättare att bromsa och vända, jämfört med om man väntar tills det uppstått tydliga symtom. 

Så här blir du patient

Och hur gör vi då detta? Jo, genom att kartlägga och göra hälsokontroller! Vi ställer massor av frågor, vi mäter funktioner och vi jobbar med kost och livsstil på individnivå. Vår syn på hälsa genomsyrar självklart också vårt arbetssätt när det gäller företagshälsa. Skillnaderna mellan Funmeds verksamhet och konventionell företagshälsovård är många:

  • Vi jobbar med individualiserad kost, vila och motion – rätt sort för rätt person.

  • Vi mäter hälsa och tolkar alla data enligt optimala värden, inte bara referensvärden.

  • Vi ställer många fler frågor och kopplar ihop svaren till en helhetsbild av individens hälsostatus.

  • Vi utnyttjar den glidande hälsoskalan till att hitta nedsatta funktioner i ett tidigare skede.

  • Vi utgår från WHO:s definition av hälsa och tar det hela ett steg till, till den nivå som kan kallas biokemisk optimering eller ”biohacking”.

"Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning."

Många tycker att de mår bra, men när de sedan upplever hur det är att vara ”biokemiskt optimerad” inser de att det finns en högre nivå!

Hjärnan och stress

Hur gör man då för att slippa blodsockerdippar redan före lunch och hur gör man för att koncentrera sig i sju, åtta timmar i stället för kanske bara två innan ”hjärndimman” slår till? 

Hjärnan är ett organ precis som alla andra. Den behöver näringsämnen, träning och vila. Några saker som lätt försätter hjärnan i ”dimläge” är för lite återhämtning och fel typ av kost. Det klassiska scenariot med socker, koffein och offrad sömn för att orka och hinna "prestera” fungerar inte för hjärnan i långa loppet.

Vad händer när vi hela tiden matar vår hjärna med livsmedel som orsakar blodsockertoppar och inte ger våra kroppar och hjärnor tillräcklig återhämtning? Jo, kroppen frisätter stresshormon, speciellt kortisol, som dämpar immunförsvarets aktivitet, ökar suget efter sötsaker, höjer blodtrycket och stör din sömn. Ett glas vin på kvällskvisten, för att koppla av, stör din sömn ytterligare.

I våra mätningar ser vi att många har en rubbad dygnsrytm med för mycket uppiggande kortisol i slutet av dagen i stället för på morgonen. För mycket stresshormon på kvällen gör det svårt att gå ner i varv och somna och det gör oss tröttare på morgonen dagen efter. 

Det har också visat sig att kroniskt höga kortisolnivåer förbrukar hjärnceller och får hjärnan att åldras i förtid. 

Vad kan man göra åt det?

  • Se över kost och rutiner i vardagen – gå till sängs senast klockan 23, slopa skärmtiden sent på kvällen och sluta äta 3–4 timmar före läggdags. För ett individualiserat kostprogram kan du vända dig till våra hälsocoacher.

  • Gör regelbundna blodsockermätningar – våra funktionsmedicinska hälsocoacher kan hjälpa till med detta och med tolkning av värdena (1).

Något av det viktigaste är att etablera en företagskultur som stimulerar till goda vanor men som samtidigt inte orsakar ”motionshets” eller blir fanatiskt överdriven på andra sätt. Den här balansen är något som vi på Funmed lägger stort fokus på i vår verksamhet.

Referenser

1. Hall H, Perelman D, Breschi A, Limcaoco P, Kellogg R, McLaughlin T, Snyder M. Glucotypes reveal new patterns of glucose dysregulation. PLoS Biol. 2018 Jul 24;16(7):e2005143.

Funmed

Text

Publicerad 15 mars 2022

Dela artikeln på