Glada kollegor runt en dator

Din hälsa är företagets hälsa

Hur frisk är du? Det är en fråga vi på Funmed brukar ställa när vi är ute och föreläser för företag. Svaren vi får är ofta positiva: de flesta rankar sin hälsa runt 8–9 på en tiosiffrig skala. Men sedan ställer vi följdfrågor. Hur många har återkommande huvudvärk? Hur många har allergier? Hur många känner av värk och stelhet i kroppen? 

Så här blir du patient

Svaren på de frågorna ger en helt annan bild. Många vaknar regelbundet med huvudvärk och tar smärtstillande tabletter för att klara dagen. En stor andel lider av pollenallergi och medicinerar sig igenom vårens värsta månader. Andra har någon form av kronisk värk och vaknar sällan utsövda på morgonen. Dessutom är det välkänt att 10–15 procent av oss svenskar lever med så högt blodsocker att det räknas som prediabetes, förstadiet till typ 2-diabetes – många utan att veta om det.

Hälsa – så mycket mer än att inte vara sjuk

Vad visar allt detta ovan? Bland annat att hälsa fortfarande definieras som ”frånvaro av sjukdom” och att många tillstånd av ohälsa har blivit normala i vår vardag.

Det är långt ifrån den definition som Världshälsoorganisationen rekommenderar: 

Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning.

Hur väl presterar en medarbetare som tänker ”om jag inte är borta från jobbet så är jag ju inte sjuk”?

Ett tydligt exempel är att även osynlig prediabetes förknippas med nedsatt kognition, alltså sämre hjärnfunktion, liksom vanlig diabetes. Det ökar också risken för demens, ett känt faktum som nyligen bekräftades i en brittisk studie med 500 000 deltagare i åldern 40–69 år (1).

Hur många på ditt jobb behöver kaffe, kakor och läsk för att ta sig igenom dagen på grund av svajande blodsockernivåer – och vad gör detta med den kognitiva arbetsprestationen, på lång sikt? 

Vi pratar funktion, inte sjukdom

På Funmed pratar vi inte om sjukdom, utan om funktion (därav begreppet "funktionsmedicin”). Människans kroppsliga och känslomässiga funktioner kan placeras ut på en glidande skala där vi har optimal hälsa i ena änden och det som kallas för sjukdom i den andra. 

Eftersom 70 till 90 procent av våra kroniska sjukdomar orsakas av vår livsstil har vi också stor möjlighet att påverka och förebygga sjukdomsutveckling. Inom funktionsmedicin jobbar vi därför med att identifiera och behandla nedsatta funktioner i ett tidigare skede på hälsa–sjukdomsskalan. Då är utvecklingen mot sjukdom lättare att bromsa och vända jämfört med om man väntar tills det uppstått tydliga symtom. 

Funmed och företagshälsa

På Funmed jobbar vi med att hjälpa våra patienter att förebygga ohälsa och att komma tillrätta med befintliga obalanser och sjukdomstillstånd. En behandling går med andra ord inte ut på att lindra symtom, utan att åtgärda de faktiska underliggande orsakerna. Vi jobbar med kost och livsstil på individnivå. Vi frågar, testar och utformar personliga program där du får stöd av en funktionsmedicinsk hälsocoach.

Vad gör ni för att arbeta med hälsa i er organisation? Är ni intresserade av att veta hur just ni kan förebygga ohälsa? 

Referenser

1. Garfield V, Farmaki AE, Eastwood SV, Mathur R, Rentsch CT, Bhaskaran K, Smeeth L, Chaturvedi N. HbA1c and brain health across the entire glycaemic spectrum. Diabetes Obes Metab. 2021 May;23(5):1140-1149.  

Funmed

Text

Publicerad 13 mars 2022

Dela artikeln på